Uns treballadors de la construcció treballant en una obra pública a Reus

L'alerta dels constructors de TGN sobre l'increment de preus: ajuts europeus, en perill

El sector de la construcció ha avisat que la majoria de les obres que s'estan executant ara es van licitar amb els preus de l'any passat

L'encariment dels preus de l'energia i dels materials podria provocar afectacions molt importants en el sector de la construcció. Així ho han alertat els empresaris tarragonins del sector, que han assegurat que moltes obres finançades pels fons europeus Next Generation podrien quedar desertes perquè molts no podran assumir aquest increment de preus, amb el perill de perdre aquestes subvencions.

En aquest sentit, reclamen a les administracions que implementin mesures efectives per afrontar l'escalada dels costos. El president del gremi de la construcció del Baix Camp, Antoni Sentís, ha assenyalat que «moltes d'aquestes obres, si no es regulen els preus, quedaran aturades o desertes, hi ha el perill que es puguin perdre els fons europeus si no s'executen els treballs».

En aquest sentit, els constructors afirmen que la situació és preocupant, ja que la majoria de les obres que s'estan executant ara es van licitar amb els preus de l'any passat. Aquesta situació, segons el gremi, provoca que, amb la pujada «vertiginosa» del preu dels hidrocarburs, l'energia i de les matèries primeres, les empreses es vegin abocades a condicions insostenibles.

«L'increment de preus no era previsible, ha estat molt fort en tots els materials»

Com a exemple de la situació, els empresaris recorden que el preu de l'acer s'ha incrementat més del 80% respecte al mes de gener de l'any passat; el de l'alumini un 60%; un 10% el del ciment i un 20% el de la fusta. La pujada del gas i l'electricitat s'han sumat a l'escassetat de les matèries primeres, originant problemes de subministrament.

«L'increment de preus no era previsible, ha estat molt fort en tots els materials», ha lamentat Pere Vinaixa, director tècnic de Construccions Vinaixa. La seva empresa està remodelant, des de finals del passat mes de març, el pont d'accés al barri Gaudí de Reus. L'obra es va adjudicar per un import de 492.590,50 euros durant l'últim trimestre de l'any passat i. segons el constructor, ara mateix el projecte no s'adjudicaria per aquesta quantitat.

Demanen al Govern i a les administracions locals que es posin les piles

El sector celebra que el govern espanyol, mitjançant el Reial decret llei 3/2022, hagi reconegut el dret a la revisió de preus quan el cost dels materials utilitzats tingui un impacte directe i rellevant en l'economia del contracte. Davant això, els constructors reclamen al Govern i a les administracions locals que despleguin una normativa pròpia per pal·liar l'increment de preus.

«Reclamem que prenguin nota del reial decret i que facin el mateix, que busquin unes mesures per aplicar la revisió de preus als contractes d'obra pública, perquè si no hi ha un desajust de preus bestial», ha assegurat Sentís. En aquest sentit, el president del gremi de la construcció del Baix Camp ha alertat que hi haurà empresaris que hauran de deixar obres públiques si no hi ha solucions.