El transport de mercaderies de Tarragona, tocat i gairebé enfonsat. La Federació d'Autotransport de Tarragona (FEAT) ha presentat les dades de l'enquesta realitzada entre les més de 700 empreses afiliades i «els resultats són esfereïdors», tal com ha declarat el director de la FEAT, Josep Lluís Aymat. És per això que des de l'entitat es reclama aplicar mesures per reactivar l'activitat al sector i fer palesa la importància d'aquest en la societat.
L'enquesta s'ha dividit en quatre àmbits, segons la tipologia de les empreses que integra la Federació, però en totes elles s'ha experimentat una davallada pel que fa a la facturació que, de mitjana, és del 37,5%. Tot i això, com a dada positiva, Aymat ha destacat també que el 95% d'aquestes empreses no han hagut de baixar el preu dels seus productes o serveis, «ja que són unes empreses que no tenen una forta competència entre elles», tot i que pel que fa als famosos ERTOs, el 33% de les empreses de la Federació s'hi han vist afectades, així com per l'acomiadament de treballadors, que han hagut de realitzar un 51% de les companyies.
Les dades sobre el sector
La FEAT ha presentat les dades específiques de cada sector, tot i que en tots els casos les xifres són negatives pel que fa a la facturació i la reducció de personal. Més concretament, pel que fa al sector dels operaris, operadors logístics, intermediaris, magatzemistes i altres; el 100% de les empreses han vist reduïda la seva facturació en un 45% de mitjana. En aquest àmbit, els preus sí que s'han vist reduïts en un 10% i pel que fa als ERTOs, el 90% de les empreses n'han presentat, fet que ha afectat positivament als acomiadaments, que no s'han vist afectats per la Covid-19.
Pel que fa a les empreses de transport en general, el 83,4% de les empreses han vist reduïda la seva facturació en un 30%, de mitjana, i un 41,5% han hagut d'abaixar preus, en uns valors del voltant del 8% de reducció. Les empreses que han presentat ERTOs suposen un 27%, així com les empreses que han acomiadat a treballadors, que sumen un 30% de les enquestades.
En resum, el 56% de les empreses enquestades veuen en perill la seva continuïtat com a companyia, unes dades inflades principalment pel sector del transport de viatgers, que ha resultat un dels més afectats per la pandèmia del coronavirus i l'estat d'alarma, on les empreses que no veuen la llum al final del túnel són molt més significatives.
El 80% de les empreses de transport de viatgers veuen perillar la seva continuïtat
El sector del transport més afectat és, sens dubte, el del transport de viatgers, que engloba, sobretot, les empreses d'autobusos escolars i de turistes. «És el sector que ha estat colpejat per aquesta crisi», ha lamentat Aymat, ja que el 100% de les empreses han vist reduïda la seva facturació i, a més, aquesta reducció és d'un 90% dels ingressos.
D'aquesta manera, els preus no s'han reduït, perquè no hi ha hagut demanda, tal com ha explicat la FEAT, i no s'han realitzat els estudis pertinents per pactar aquestes baixades de preus, ja que «senzillament, no hi ha activitat», ha explicat Aymat. Pel que fa als ERTOs, les dades també són altes, ja que el 76% de les empreses n'han presentat un, però també el 72% han hagut d'acomiadar treballadors. En definitiva, això suposa que el 80% de les empreses veuen perillar el seu futur com a companyia.
El director de la FEAT ha explicat quina es creu que és la raó per aquest declivi tan dràstic d'ingressos i d'ús dels serveis, i és que «una de les mesures de més gran importància per part del Govern ha estat el de reduir al màxim la mobilitat de les persones. Això ha impactat directament en aquest segment d'activitat», ha declarat Aymat, que ha sonat contundent quan ha afegit que «no és que es pugui dir que tenen una crisi, sinó que és, senzillament, un desastre».
Reclamen ajudes per part d'Europa
A l'enquesta, tal com ha detallat la FEAT, també es demanava als afiliats que proposessin quines eren les mesures que creien que haurien de posar fi a aquesta situació, i han estat dues les que més s'han repetit. La primera és la baixada d'impostos, en general, però també en termes més específics com els impostos al combustible, peatges i les cotitzacions a la Seguretat Social.
La segona mesura va dirigida a la Unió Europea, a la que s'insta a destinar ajudes econòmiques a 'fons perdut' de cara a les empreses per reactivar l'activitat del sector. Aquestes ajudes haurien de formar part d'un paquet de mesures per «avançar cap a una integració» de tot el mercat europeu, ja que, com ha explicat Aymat, «el sector del transport no se centra només en el mercat local, sinó que sovint es tracen rutes per altres països, el nostre mercat és tot Europa».
La Federació d'Autotransport de Tarragona també s'acull a totes aquestes propostes per revitalitzar el sector del transport, i per altra banda, ha anunciat que des de la junta de l'entitat s'ha decidit interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, en contra d'una altra de les problemàtiques que ja s'arrosseguen des de fa temps al sector però que s'ha agreujat durant la crisi, la Inspecció Tècnica de Vehicles.
La ITV, més pals a les rodes
Aymat ha explicat que pel que fa a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), no es comptabilitza el període de validesa des que el vehicle passa favorablement la inspecció, sinó des de la data de la darrera inspecció que consta en la fitxa tècnica. Això provoca, entre altres, un endarreriment de la validesa de la ITV del vehicle que, sovint, genera problemes quan es viatja a l'estranger.
En aquest sentit, Aymat ha declarat que «cal donar un cop de puny sobre la taula, volem que es torni al criteri anterior i es dialogui amb els sectors afectats».
Primer pas, legitimar el sector
La federació vol iniciar una nova etapa per prestigiar la feina que fa el sector del transport de viatgers i mercaderies a les comarques de Tarragona. El president de la federació, Francesc Domènech, ha remarcat que la crisi sanitària «ha posat en evidència quins sectors són absolutament necessaris i quins no, i que cal donar a conèixer a la ciutadania el paper del transport, un sector sovint incomprès i ignorat».
Per revertir aquesta percepció negativa, la FEAT ha actualitzat la imatge corporativa i ha engegat una campanya promocional, gràcies al projecte encarregat a l'empresa Iaraquè , a través d’anuncis a les xarxes, a fi de «projectar-se millor de cara a la societat i fer visible que el nostre sector és necessari i cal que se'l respecti».