Platja-

El sector turístic de la Costa Daurada recupera l'esperança gràcies a una Setmana Santa «il·lusionant»

Restauradors i comerciants celebren l'oxigen i ja pensen en l'horitzó de l'estiu | El pont tanca amb una ocupació «mitjana-baixa» a la costa i «mitjana-alta» a l'interior

El Florenci Nieto és president de la patronal PIMEComerç a Tarragona i defineix la Setmana Santa de 2021 com «una setmana d'esperança per als sectors més demacrats per la pandèmia». L'arribada del bon temps i del vestíbul de la  temporada turística a la Costa Daurada ha retornat «la il·lusió i la demanda» al sector que viu d'ella, després d'un any d'entrebancs. Tot i la prudència i la necessitat d'agafar-ho tot «amb pinces», Nieto té clar que és ara quan comença a veure el panorama  «d'un altre color».

PIMEComerç és la patronal de les  petites i mitjanes empreses  del territori i es reivindica com a «la primera potència en contractació laboral» d'arreu del país. Enguany, però, unes restriccions que encara cuegen i la pedra a la sabata d'aquells negocis  que ja no tornaran a aixecar la persiana es tradueixen «en una pujada brutal de l'atur» que a les comarques de Tarragona  plana sobre centenars de persones. Segons els càlculs de la patronal, un 30% dels comerços locals no han pogut remuntar el vol i ja no tornaran a obrir més.

Una Setmana Santa a l'inrevés: els visitants prefereixen les destinacions d'interior a la Costa Daurada

En aquest escenari «de càstig», el Florenci s'aferra «al seny i a la responsabilitat» per intepretar la Setmana Santa  com «un estímul per al sector i una porta d'entrada molt positiva cap a la  temporada d'estiu» on certament el sector s'hi jugarà les garrofes del 2021. «Si funciona el turisme, funcionarem els comerços de proximitat que donem vida i riquesa  als nostres pobles i ciutats», raona, moderadament satisfet. El fantasma  de la Setmana Santa a zero de l'any passat espantava massa.

Pla general de persones passejant pel passeig marítim de Cambrils
El Govern obre la porta a endurir les mesures anti-Covid vigents després de Setmana Santa | ACN

Des de la Federació d'Empreses d'Hostaleria i Turisme (FEHT), la temperatura de la Setmana Santa apunta a una ocupació  «entre mitjana i baixa» a la costa  i «entre mitjana i alta» a les Terres de l'Ebre i a les comarques d'interior, amb l'avantatge de fugir d'aglomeracions i ser la gran aposta del context actual. Si bé la manca de reserves  amb antelació dificulta els pronòstics, el sector confia que l'ocupació mitjana  s'acosti al 50% al Sud del país i que, en casos puntuals com les destinacions de natura, l'èxit pugui arribar a superar el 80%.

La restricció d'accés als visitants de fora de Catalunya i les portes tancades a PortAventura fins a nou avís són, segons Xavier Guardià, portaveu de la Federació, el gran llast d'enguany per a la Setmana Santa tarragonina. El 80% dels càmpings de la Costa Daurada han obert portes en aquests dies, prop del 50% dels apartaments  turístics també ho han fet i, en el cas dels hotels, l'oferta disponible s'ha reduït únicament al 15% del total. L'alt cost de posar en marxa grans cadenes  per només una setmana n'ha estat el responsable.

La patronal del comerç local de Tarragona creu que el 30% d'establiments ja no reobrirà la persiana

Malgrat tot, el sector turístic de la Costa Daurada torna a somriure i ara centra els seus precs i pregàries en les possibilitats que derivin del  passaport sanitari que hauria d'entrar en vigor el pròxim mes de juny. «Cada vegada ens ha anat agradant  més la iniciativa», confessa Guardià a Tarragona Digital, qui no amaga seguir «amb moltíssim interès» els avenços d'una fórmula que permetria «estimular la mobilitat internacional» que dóna de menjar a la Costa Daurada. La Setmana Santa, però, no s'hi ha pogut beneficiar.

«És una realitat que la demanda  s'està disparant als punts menys massificats de casa nostra i que la dinàmica turística a la costa és molt més fluixa», s'hi suma el Francesc Pintado, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT). Pintado confia que «aconseguim reactivar  la demanda» mentre la mobilitat territorial així ho avali, i confia en «una bona ocupació» que permeti encarar «un estiu molt millor que el de l'any passat». Demana, i gairebé ho suplica, que «no ens tornin a culpar  de tots els mals» relacionats amb el descontrol de la pandèmia. «La restauració és segura i nosaltres necessitem treballar», s'avança.

La restauració no recupera els nivells de contractació previs a la pandèmia

Pintado no oblida a subsectors com la restauració dels centres comercials, els banquets o l'oci nocturn, que encara no s'han pogut posar en marxa i tot fa pensar que seran els darrers a aconseguir-ho. El president de l'AEHT confirma que «el sector de la restauració encara no està recuperant tot el personal  que manté en ERTO» degut a la necessitat de redimensionar l'oferta i la demanda de cada servei, com a mínim fins «relaxar la pressió» econòmica i aconseguir aturar «el forat negre que és no facturar  ni un euro» mentre les despeses s'acumulen.

Imatge d'un local buit amb un cartell informant que es lloga
La patronal PIMEC tem que un 30% dels comerços locals del Camp de Tarragona ja no reobriran més | Laia Solanellas

Francesc Pintado confia que la Setmana Santa  permeti canviar la dinàmica. «Hem de tenir en compte una variable important, i és que no tenim l'opció de servir sopars», matisa, «i això ens resta el nostre àpat més beneficiós a l'hora de fer caixa». El representant dels restauradors, però, opta per una actitud «d'alegria continguda» i fia l'èxit de la temporada als dinars i als esmorzars, sempre i quan el múscul turístic es deixi de dessagnar i, com a mínim, salvi els mobles i comenci a recuperar  part del terreny perdut durant el 2020.

Les diferents arestes del sector turístic de la Costa Daurada no amaguen haver recuperat l'esperança amb l'arribada d'una Setmana Santa «il·lusionant» i la inèrcia cap a un estiu  millor que l'anterior, però són conscients que l'escenari és molt fràgil. Amb el vertigen d'una quarta onada a la vista, el Florenci resa per a què «la responsabilitat  s'imposi» i subratlla que, d'un any ençà, «diria que ja hem patit  massa». Amb tota la cautela del món, el sector del turisme  vol treure el cap i tornar a ser el múscul i motor econòmic per excel·lència del Sud de Catalunya. Del control i el seny de tots dependrà no haver de tornar a lamentar salts enrere.