Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del polígon químic nord de Tarragona

El Plaseqta contempla 51 nous sensors químics als polígons nord i sud

El conseller Joan Ignasi Elena clou una nova jornada del pla d'emergències | Els Mossos d'Esquadra del 112 segueixen reclamant un increment de plantilla

Una prova pilot del Plaseqta servirà per instal·lar 18 sensors a les zones urbanes del polígon petroquímic sud. Els aparells permetran detectar núvols tòxics de clor en cas d'accident químic. La previsió és que estiguin operatius a finals d'any.

Passada la prova pilot es contempla instal·lar-ne trenta més al polígon nord i, vuit noves sirenes. Tot plegat s'ha anunciat aquest dimecres durant una nova jornada del Plaseqta que ha clos el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Afirma que «el Plaseqta és una prioritat d'aquest govern».

Ha assegurat que «hi haurà una participació directa del territori en la presa de decisions». Una filosofia que respon al fet que «només des de la proximitat es coneix la realitat i es prenen decisions adequades». La jornada d'avui forma part de la primera fase de la implantació del Plaseqta 2020.

Alguns dels alcaldes presents a la reunió han transmès les seves inquietuds a Elena, com el de Reus o el de Vila-seca. En el primer cas, recordant que la ciutat no compta amb cap sirena. En el segon, reclamant més informació i fluïdesa de comunicació.

El conseller ha mencionat la millora de les comunicacions amb la prova pilot de telefonia, avisos i missatgeria. Quan ha arribat a l'edifici del 112, una cinquantena de Mossos d'Esquadra l'han rebut amb xiulades a causa del conflicte laboral vigent.

Ja s'han instal·lat tres noves sirenes i n'hi ha cinc més en fase de licitació. Aniran a la zona comercial de les Gavarres, al barri de la Plana de Vila-seca, al polígon industrial Alba, al de Constantí i a la zona oest de Salou. Segons el calendari de la Generalitat, estaran operatives a principis de l'any vinent.

Entre les noves eines de difusió del Plaseqta també s'inclou un 'scaperoom'. Un joc en el qual un grup de persones han de resoldre una sèrie d'enigmes per poder sortir d'una sala. Aquest exercici ja s'ha dut a terme a dos instituts de Tarragona amb una cinquantena de participants entre professors i alumnes.

De cara a la tardor se n'editarà una segona edició millorada per a tots els centres educatius de la regió. En paral·lel, Elena ha fet èmfasi en la campanya de sensibilització en general. I en concret a través de formacions als Ajuntaments i als seus equips tècnics.

També a les accions que s'elaborin per a la ciutadania en general durant l'any vinent. Finalment, el conseller s'ha compromès a convocar una reunió anual per avaluar l'execució dels compromisos.

Un grup de persones al 112 de Reus amb una pancarta on es llegeix «Les sales resten a l'escolta de solucions!!»
Els sindicats del 112 dels Mossos d'Esquadra han recordat el conflicte laboral que fa temps que s'arrossega | ACN

«La sala de Reus del 112 està asfixiada»

La visita del conseller d'Interior ha servit, a la plantilla del 112, per tornar a reivindicar les seves condicions laborals. Una cinquantena de membres dels sindicats USPAC i SAP FECOL s'han concentrat a l'entrada de les instal·lacions. Des de l'any 2016 reclamen incrementar la plantilla.

El Govern català va optar per tancar algunes de les sales de Catalunya i concentrar l'activitat del telèfon d'emergències en poques instal·lacions. Una d'aquestes és la de Reus, on l'increment de feina i de territori de referència no s'ha vist equiparat amb un increment de plantilla.

La portaveu del sindicat SAP FEPOL dels Mossos d'Esquadra, Imma Viudes, ha assegurat que la sala està «asfixiada». Denuncia una «sobrecàrrega de feina» per als 177 agents que actualment hi treballen i que afirma que haurien de ser 211. Falten, per tant, 44 llocs de feina, una situació que implica «un augment del temps de resposta» davant d'una emergència.

Consideren que la falta de personal al cos dels Mossos d'Esquadra en general és «un mal endèmic». Tot i això, subratllen que els agents que treballen al 112 «no poden fer conciliació familiar». Una situació sobre la qual el conseller Joan Ignasi Elena s'ha pronunciat.

Assegura que el Govern català té el compromís de dotar de més personal aquesta sala. A curt termini a través d'hores extra, i a mitjà termini amb la contractació de més personal. És per això que es mostra «optimista» en relació amb el conflicte laboral que fa anys que s'arrossega.

Els sindicats, per la seva banda, consideren «insuficient» la proposta de la conselleria. Consisteix a cobrir setze places a partir de dilluns vinent. Viudes apunta, de fet, que la sala de Reus del 112 hauria de tenir 225 agents.