Imatge del pantà de Siurana on s'identifica clarament la diferència entre el nivell màxim o habitual de l'aigua i l'actual

La sequera provoca les primeres restriccions i camions cisterna a les comarques de TGN

Els pantans, els pous i els aqüífers estan baixos i, si no plou els pròxims dies, les mesures dràstiques es poden reproduir arreu de les comarques tarragonines

Les comarques de Tarragona, com la resta del país, estan patint una sequera que pot comportar haver d'adoptar mesures dràstiques les pròximes setmanes. Alguns municipis ja han hagut de recórrer a camions d'aigua per abastir els pous o, directament, la població. Altres comencen a patir per haver de fer-ho si no plou de manera notable els pròxims dies.

Els pantans de la regió estan baixos, amb Siurana al voltant del 17% de la seva capacitat, Riudecanyes al 32% o els Guiamets al 37%. La manca d'aigua pot comportar, en alguns casos, que la poca que quedi no sigui potable. Pot passar al Priorat, als quatre pobles que formen la mancomunitat del Topograpo.

Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera s'abasteixen de l'embassament de Siurana, però quan la cota baixa massa, la quantitat de manganès pot fer-la no potable. L'alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia, admet que «pot haver-hi alguna restricció, però per ara no es preveu». Tot i això, també apunta que «veient com està el pantà de Siurana, veurem com passem l'estiu, pinta malament».

Les veus contràries a l'actual transvasament de Siurana cap a Riudecanyes tornen a reivindicar revisar-ne la concessió, després que la Taula del Siurana no presentés una proposta de consens. Al Baix Camp també hi ha pobles que es plantegen mesures, preventives per ara, però sense descartar res. Riudecols és un dels pobles que ha intensificat les mesures dels cabals i la revisió de la infraestructura per part de Comaigua per garantir que no hi ha fuites.

La seva alcaldessa, Beartiz Mayordomo, explica que «de moment encara podem abastir bé el poble». Assumeix, però, que «no sabem què passarà si no plou els pròxims dies». Els darrers anys, amb episodis de sequera com el del 2019, ja es va recórrer a camions cisterna per abastir-se.

Actualment, «el pou ha baixat, però per ara ni hem fet restriccions ni hem hagut de recórrer a cisternes». Mayordomo defineix la situació com a «preocupant, però no crítica». Confia, també, que «la gent és conscient del problema que tenim».

Arreu de la regió de Tarragona són força els municipis que, les darreres setmanes, han emès bans en aquest sentit. Es demana conscienciació sobre la situació actual, no malgastar aigua i, en la mesura que sigui possible, estalviar-ne tanta com es pugui.

Sarral i Bonastre ja han pres mesures dràstiques

La Conca de Barberà és una de les comarques tarragonines que pateix una situació límit quant a la sequera extrema que viu el país. Un exemple clar es troba a la localitat de Sarral. Els aqüífers i les reserves d'aigua de boca estan sota mínims i gairebé eixuts.

En aquest sentit, a principis de juny, els dipòsits d’aigua es trobaven només al 12% de la seva capacitat. És per això que l’Ajuntament ha hagut d’adoptar mesures dràstiques per poder controlar la situació. Així, des de fa setmanes, el municipi ha rebut el subministrament de camions d’aigua per tal de reomplir part del dipòsit.

Generalment s'abasteix dels aqüífers, amb l'excepció del polígon industrial que és servida pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Davant d'aquesta problemàtica, el consistori demana responsabilitat a la ciutadania. «Esperem que ningú estigui omplint piscines; fem una crida a estalviar tota l'aigua que es pugui», ha manifestat la seva alcaldessa, Victòria Cañís.

A més, l'Ajuntament ha posat en marxa un pla d'estalvi des d'aquest primer d'any. S'estan canviant alguns comptadors d'aigua que estaven espatllats o obsolets i s'ofereix als veïns la possibilitat de canviar el sistema de boies de sobreeiximent. Tot i això, des del consistori lamenten que s'hi han acollit pocs veïns fins ara.

En paral·lel, també es revisa la xarxa per detectar i reparar fugues. A mitjà termini treballen en un projecte per poder connectar el dipòsit municipal amb el tub de la portada d'aigües del CAT fins a Santa Coloma de Queralt, uns treballs que s'han d'executar l'any vinent. Un altre municipi en «situació crítica» és Bonastre, al Baix Penedès.

Segons informa el consistori, la sequera que pateix l'aqüífer del Gaià afecta el pou d'on beu el poble. Des de finals de juny s'han produït talls d'aigua perquè el consum és superior al que se'n pot extreure. Després d'alguns talls que han durat algunes hores, el passat 10 de juliol es va interrompre el servei durant gairebé tot el dia.

Com a font addicional s'ha instal·lat una cisterna a la plaça de l'1 d'Octubre perquè els veïns puguin anar-hi a buscar aigua potable. Tal com alertaven l'any 2020, el municipi no té capacitat per abastir el volum de població que hi ha a l'estiu, sinó que els recursos s'equiparen al nombre de veïns empadronats.