Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Agents dels Mossos d'Esquadra treballant en la gestió d'incidents de Ponent i Pirineu Occidental a la sala de comandament del 112 de Reus

La falta de personal a la sala del 112 de Reus posa als Mossos d'Esquadra contra les cordes

Les baixes per estrés i angoixa, l'augment d'activitat a l'estiu i la futura gestió de l'àrea de Girona preocupen a la plantilla

Agents dels Mossos d'Esquadra treballant en la gestió d'incidents de Ponent i Pirineu Occidental a la sala de comandament del 112 de Reus
Denuncien que la plantilla no ha crescut en proporció a l'increment de regions que s'hi gestionen | ACN

A la sala dels Mossos d'Esquadra al 112 de Reus hi falta personal. És la denúncia que es fa des de diversos sindicats del cos policial arran de l'increment de regions que s'hi gestionen. Tal com apunten des d'USPAC —Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya—, per arribar al mínim establert caldrien entre tres i quatre operatius més per torn de mitjana.

La seva delegada al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, Montse Blanch, explica a TarragonaDigital que, quan el 112 de Reus gestionava aquestes dues regions policials, hi havia entre deu i dotze agents per torn. «Quan s'amplia la sala s'assumeixen cinc regions i hem passat de deu o dotze efectius a setze o disset, que són els que estan treballant dia a dia a la sala, i és del tot inassumible».

Fa mesos que mantenen reunions i reclamen que des de la direcció del cos s'actuï al respecte. Actualment des de la sala del 112 de Reus es porten les regions policials del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, el Pirineu Occidental, Ponent i Catalunya Central. Des d'USPAC recorden que entre la tardor i final d'any està previst que s'assumeixi, també, la regió policial de Girona, un nou increment que no es podria gestionar en condicions amb la proporció actual d'agents per torn.

Baixes per estrès i angoixa

La situació, apunta Montse Blanch, acaba provocant problemes de salut a la plantilla. «S'ha demostrat, com advertíem, que la gent comença a patir estrès i ansietat; és un peix que es mossega la cua perquè, si vas cremant la gent i van agafant baixes per ansietat i estrès, al final encara hi ha més manca d'efectius», denuncia.

De fet, explica, la situació es troba en un punt en el qual «s'està plantejant crear una bossa d'hores extra perquè la gent que estigui a la seva setmana de festa, pugui anar a treballar voluntàriament». La pandèmia de Covid-19, de fet, els ha afectat tant pel que fa a les mesures a prendre, que denuncien que no s'han aplicat totes ni de la manera adequada, com pels contagis.

Tres persones han donat positiu treballant a la sala dels Mossos d'Esquadra al 112 de Reus. Un impacte que arriba en un moment en el qual comencen a patir per l'increment de feina que sol venir associat amb els mesos d'estiu, fins i tot enguany, amb una previsible reducció del turisme.

L'increment d'activitat del desconfinament

Segons explica a aquest mitjà Montse Blanch, delegada d'USPAC a la regió, «actualment hi ha deu conferències i hi hauria d'haver, com a mínim, dos operadors per conferència; estaríem parlant de 20 operadors». Aquesta és la xifra establerta pel cos, «i aquest mínim està acreditat que ja és baix, hauria d'estar molt per sobre».

La mitjana actual és de setze o disset operatius per torn, «quan són quinze és desbordant i s'hi ha arribat». Una de les preocupacions que ara mateix creix és la de l'augment de feina. Durant el confinament «ha pujat la violència de gènere, però han baixat la resta d'incidents, com podem ser els de trànsit; ara ja s'està notant un repunt i s'està arribant a nivells habituals, i aquí s'hi hauran de sumar les vacances i l'increment propi de l'estiu».

Aquest estiu no hi haurà l'arribada de turistes estrangers que sol haver-hi a la Costa Daurada, però en canvi es preveu que creixi el turisme estatal o, simplement, que la gent de la zona no marxi de vacances. Sigui d'una manera o d'una altra, apunten des del sindicat, la plantilla actual no és suficient per assumir-ho.

Un o dos operadors per a 41 patrulles

A la sala del 112 de Reus es treballa organitzat per conferències. Es tracta d'agrupacions de comissaries que es gestionen conjuntament. Un exemple és la de Tarragona i Salou, i un altre, que de fet reclamen que es divideixi en tres de diferents, la que agrupa Terres de l'Ebre, Valls, Montblanc i el Vendrell.

Des d'USPAC recorden que fa temps que demanen que siguin tres conferències diferents: la de les Terres de l'Ebre, la de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, i la del Vendrell. Mentre això no passi, «dos operadors assumeixen 41 patrulles», denuncia Montse Blanch.

Consideren que «els operadors estan desbordats, hi ha dies que un sol operador ha d'assumir una conferència». Reclamen que s'ofereixin places de trasllat per ampliar la plantilla amb el reforç necessari. Apunten, de fet, que el cap de regió n'està al cas, i que la setmana vinent hi mantindran una reunió en la qual, entre altres qüestions, s'ha d'abordar aquesta.

Tres vegades més feina que fa uns mesos

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-Fepol) també considera que és «urgent» incrementar els efectius de Mossos d'Esquadra que treballen a la sala de comandament de l'edifici 112 de Reus. Segons el sindicat, el volum de feina a les instal·lacions «ha augmentat exponencialment més d'un 200%» des que fa uns mesos Reus va assumir la gestió de les sales de les regions policials Central, Terres de l'Ebre, Ponent i Camp de Tarragona.

El sindicat també defensa que la situació actual «posa en risc la salut del personal que hi està treballant». Apunten que es va establir que els agents que fan tasques de patrullatge  introduirien les dades sobre les identificacions i del patrullatge mitjançant tauletes, però això «encara no s'està fent al 100%».

A més, SAP-Fepol apunta que l'operador que gestiona les conferències de les policies locals de fins a cinc regions policials «està en disposició de manipular fins a 15 portàtils diferents». Això comporta, assenyala el sindicat, que l'operador «no pot estar per totes les transmissions i menys si sorgeixen més d'un incident crític alhora».

El sindicat creu també que «la previsió de la càrrega de treball durant els mesos d'estiu farà del tot necessari que es consideri un reforç més elevat de personal de la sala del 112 de Reus per poder cobrir els períodes de vacances». A més, demana tenir en compte «la situació d'incertesa» derivada de la Covid-19, amb la previsió de baixes i possibles rebrots a la tardor -apunta el sindicat-, i que cal donar «suficients garanties que el servei es farà amb els seus estàndards de normalitat».

Finalment, en previsió que aquesta mateixa sala assumeixi també les conferències de la sala regional de la Regió Policial de Girona a la tardor, el sindicat també ha instat la subdirecció general de recursos humans a fer l'estudi de les dotacions i càrregues de treball «perquè se solucionin totes les deficiències i no es dilati en el temps aquesta situació».