Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Hospital Sant Joan de Reus.

«Encara tenim marge als hospitals tarragonins però, si continua aquest ritme, el col·lapse arribarà segur»

El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Fernando Vizcarro, fa un repàs sobre com està l'emergència sanitària a Tarragona

Hospital Sant Joan de Reus.
Dues persones caminant a l'Hospital Sant Joan de Reus. | Laia Solanellas
 

L'estiu va durar un mes. Almenys pel personal sanitari tarragoní, i és que aquest va ser, més o menys, el temps de calma del quan van disposar fins que l'emergència sanitària va tornar a colpejar-los. Aquest cop, però, ho ha fet lentament, enviant senyals que alguna cosa no anava bé. Desgraciadament aquests senyals no van ser suficients perquè la població s'adonés que ni molt menys s'havia acabat el malson de la pandèmia i van guanyar les ganes de fer d'aquest un altre estiu inoblidable. Per a alguns ho serà, però malauradament no gràcies als bons records.

La regió sanitària de Tarragona va passar a ser l'oasi del coronavirus a convertir-se gairebé en un malson. El 10 de juliol, el president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Fernando Vizcarro, advertia a TarragonaDigital que no havíem de tenir pànic a la situació amb els primers brots detectats a la zona, però si molt respecte i seguir al peu de la lletra les indicacions per prevenir els contagis. No va ser així. 

Les reunions familiars i amb amics han estat a l'ordre del dia durant l'estiu i ara es paguen els plats trencats. «Comença a ser preocupant perquè cada dia augmenten més els casos. Nosaltres havíem passat una pandèmia durant el brot més fort, entre març i maig, bastant suau, amb una de les xifres de contagis més baixes del país, i ara amb els brots tot ha augmentat» explica Vizcarro.

 

Imatge d'una professional sanitària durant el cribratge massiu de Reus
Cribratge massiu coronavirus reus discover | Laia Solanellas

Augment dels casos i, sobretot, dels ingressos als hospitals

Amb les dades sobre la taula, l'evolució de la Covid-19 a la regió sanitària de Tarragona és clara i té un color: vermell. El risc de rebrot es manté molt alt —202,38, superior al català— i en els darrers dies ha anat augmentant de forma lenta i silenciosa —no només per la situació a Reus, que es va estabilitzant—, i tot el territori, a excepció del Priorat, està a la corda fluixa. Els casos positius que reporta el Departament de Salut també sumen cada dia un centenar de nous contagis a la demarcació, unes xifres elevades.

Però les dades que més preocupen son les dels ingressos, que en els darrers dies han crescut i força i ja se situen en les 81 persones. El doctor Vizcarro torna a llençar una advertència: «Encara tenim marge als hospitals tarragonins, estem entre un 15-20% d'ocupació, tot i que les UCI sí que s'estan omplint en alguns llocs. Alguns hospitals han passat de 3 a 30 ingressats en dues setmanes, multiplicant per 10 els ingressos. Si això continua a aquest ritme, el col·lapse arribarà segur».

El recentment anunciat brot a l'Hospital Sant Joan de Reus tampoc ha contribuït a la calma. Tot i que feia dies que estava detectat i fins i tot es va fer a l'hospital reusenc el cribratge massiu, no va ser fins aquest dimecres 2 de setembre que el Departament de Salut el va fer públic. De moment no s'han facilitat noves dades i segons el primer balanç serien 26 les persones contagiades, tot i que algunes fonts apunten que podrien ser el doble. Salut també ha deixat de comunicar els brots des de fa setmanes.

 

Dona esperant test PCR del coronavirus a Reus.
Els cribratges massius a Reus no han obtingut una bona resposta ciutadana. | Laia Solanellas

Metges cansats i centres col·lapsats

El president del COMT recalca que és molt important que la població segueixi les mesures de contenció per arribar a escenaris pitjors. La fórmula màgica i senzilla: mascareta, distància i neteja de mans. I és important fer-ho perquè la corda està ja molt tensada: «El problema és que els centres s'estan col·lapsant, sobretot els CAP. Estan sobrecarregats de treball després d'una situació que ja era de sobrecàrrega molt important des del març fins al maig. Al juny va baixar una mica, però el juliol va tornar a ser intens i amb l'agreujant que es va 'obligar' la gent a agafar vacances pensant que el segon brot vindria a la tardor, i realment ha acabat venint abans».

Tot plegat fa que els metges no s'hagin acabat de recuperar, i la tardor s'espera calenta. «Estan cansats, la situació va ser molt tensa, però ara tenim més mitjans i sabem què hem de fer» explica el doctor Vizcarro, tot destacant «la gran capacitat de resiliència que han tingut els metges i el personal sanitari en general», i és que es van haver de reorganitzar i adaptar a fer tasques que no eren les pròpies a una gran velocitat. «Hem d'aprendre del que va passar, el personal és fort i si nota el suport de l'administració tirarem endavant».

De cara a la temuda segona onada de tardor, el doctor creu que les claus per afrontar-la amb èxit seran «dotar de personal sanitari totes les àrees bàsiques de salut, hospitals i centres sociosanitaris; fer una campanya bastant extensa de vacunació antigripal; i tenir els centres controlats», és a dir, que els serveis de Salut Pública «ho tinguin tot molt ben organitzat per intentar no confinar la gent, però sí limitar la mobilitat si és necessari».

Tornada a l'escola amb prudència

Abans de la tardor hi ha una preocupació més imminent: la tornada a l'escola. El president del Col·legi de Metges de Tarragona opina que «s'hauran de seguir estrictament una sèrie de normes i que no es barregin nens, amb això es podrà controlar perquè es podrà detectar ràpid. S'haurà d'estar molt pendent de qualsevol situació que sigui patològica». La responsabilitat és de tothom, un cop més, i el doctor Vizcarro recalca que «hem d'utilitzar el sentit comú, que moltes vegades s'ha perdut. Si tens un nen amb febre i el portes a l'escola, és una barbaritat».

La realitat és que els contagis actuals, en la gran majoria, no son tan complexos com els de l'inici de la pandèmia i tot és per un motiu ben senzill: la mitjana d'edat dels casos positius, a Tarragona ara de 38,62 anys. «Els brots es diagnostiquen abans, el tractament es fa abans i no arribem a situacions tan greus. La mitjana d'edat ha baixat molt, durant la pandèmia la majoria de gent tenia més de 65 anys i molts factors de risc, i per això hi va haver molts més morts». 

Amb tot, el doctor Vizcarro amb la seva veu serena però contundent, recorda que no s'ha d'abaixar la guàrdia. La partida està lluny d'haver acabat i la tardor es presenta llarga. El sentit comú i el seguiment de les mesures de prevenció marcaran com es seguirà desenvolupant el capítol. Un 'Tria la teva aventura' en tota regla.