Imatge de diversos establiments tancats durant la primera onada del coronavirus

La situació de les empreses que depenen de crèdits i d'ERTO determinarà la profunditat de la crisi

Un estudi de la URV apunta que el primer trimestre presenta indicis de millora a la demarcació de Tarragona

La situació financera en la que es trobin les empreses que depenen de crèdits ICO i d'ERTO quan s'acabi la pandèmia determinarà la profunditat de la crisi econòmica. Així ho afirma l'informe sobre conjuntura econòmica del primer trimestre del 2021 a la demarcació de Tarragona elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Segons l'estudi, a banda de la situació financera també hi influiran les possibilitats que ofereix l'activitat turística en la temporada estival. Amb tot, l'anàlisi considera que el primer trimestre de 2021 mostra indicis de millora en l'activitat, representats per alguns increments d'indicadors i «per caigudes menys fortes en d'altres que semblaven imparables».

Entre aquests indicadors se citen les contractacions laborals, les altes a la Seguretat Social de treballadors i d'empreses, les exportacions els dos primers mesos de 2021 i els crèdits. D'altra banda, hi ha aspectes que limiten aquesta certa millora, com són les xifres d’atur, la continuïtat de molts ERTO, la poca inversió en societats, la no represa del crèdit hipotecari i la forta caiguda de les importacions, que en el cas de la zona determina una menor  activitat del sector petroquímic, fet que en condiciona les exportacions i les vendes interiors.

Pels impulsors de l'informe, les zones més afectades de la demarcació per l'impacte econòmic del confinament han estat les del Camp de Tarragona, on es concentren els majors centres productius de la zona, amb un impacte significatiu en els nuclis turístics de Cambrils, Salou i Vila-seca.