Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Laborits de l'ICS al Camp de Tarragona.

Angoixa, previsió i calma tensa: els hospitals de TGN es preparen per als dies més durs de la crisi sanitària

El sistema sanitari del Camp de Tarragona ultima un pla de contingència comú a tots els hospitals de la zona

Laborits de l'ICS al Camp de Tarragona.
Ens els pròxims dies s'espera un repunt de casos que podria saturar el sistema sanitari. | Àngel Ullate
 

Ja és dimarts 23 i el territori sembla haver assumit  amb una normalitat anormal l'emergència sanitària en què estem immersos de cap a peus des de —de manera oficial— el passat 14 de març. Després d'uns primers dies de reeducació i de tendències a l'alça, la Covid-19 comença a guanyar velocitat i les dades de contagiats, ingressats i, dissortadament, morts, cada dia es compten ja per centenars.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

I tot això a l'espera de l'anomenada part alta de la corba, és a dir, els dies més crítics on el risc de saturació i col·lapse dels centres hospitalaris és més elevat. Des de TarragonaDigital hem volgut repassar com estan repartides les figures i en quin estat es troba el taulell pocs dies abans  que comenci la partida d'escacs.

Santa Tecla i Joan XXIII adapten nous espais, els treballadors reclamen «més protecció»

Els dos hospitals de la capital, Joan XXIII i Santa Tecla, han adaptat els seus espais i han habilitat plantes exclusives per aïllar i atendre els pacients de coronavirus que ja han anat arribant en els darrers dies i que, previsiblement, arribaran. La situació a tots dos centres és estable  a hores d'ara, amb les tasques de coordinació i preparació per sobre de l'atenció a contrarellotge. «Estem esperant, sí», confessa un treballador de Santa Tecla. Calma tensa, es respira.

Façana de l'Hospital de Santa Tecla, a Tarragona
L'Hospital de Santa Teclaés un dels grans hospitals de referència del Sud de Catalunya | Àngel Ullate
 

Santa Tecla ha reforçat la planta quatre, Joan XXIII ho ha fet a la sisena. També les urgències  i l'UCI, que es preveu crítiques. Professionals desdoblats i serveis no urgents provisionalment tancats. «Les dades indiquen que Tarragona  està aguantant i nosaltres estem posant a punt tot el possible per quan ens toqui parar el cop», adverteix una sanitària de Joan XXIII.

Per aconseguir-ho però, reclamen «més mitjans de protecció, més EPI, més controls». Asseguren que estan treballant «cansats, amb molta pressió i realment nerviosos i angoixats» a tots dos hospitals, conscients que la situació que vindrà és nova. «Ens sentim desprotegits amb tan poc material mèdic, perquè temem que serà insuficient  per protegir els pacients que arribin de cop!», s'exclama una treballadora de Joan XXIII. Són dies, però, on els hospitals funcionen encara a mig gas.

A l'Hospital de Reus es preveu un augment de casos, però es descarta el col·lapse

Porta lateral de l'Hospital Sant Joan de Reus vista des de fora
Imatge de recurs de l'Hospital Sant Joan de Reus | Angel Ullate
 

«No estem col·lapsats ni ho estarem els pròxims dies». Són paraules de diversos treballadors de l'Hospital Sant Joan de Reus, que asseguren que el ritme d'ingressos per coronavirus que s'hi està registrant està lluny de saturar els recursos sanitaris de la ciutat.

Algunes veus asseguren, obertament, que preveuen una escalada considerable del nombre de casos positius que es puguin anar detectant, tot i que tampoc en aquest escenari, matisen, cal patir per un possible col·lapse del centre.

Aquest increment del nombre de casos detectats respondria, segons membres de la plantilla sanitària, al fet de disposar de tests per poder realitzar als pacients amb símptomes. «Ara que tenim tests sí que podrem començar a saber en quin punt estem», aclareixen. Una circumstància que, fins ara, no es produïa. La preocupació principal del personal, destaquen, són els casos que s'estan tractant a la Unitat de Cures Intensives, i que xifren en mitja dotzena, que se sumen a la vintena que hi ha a planta.

UCI Sant Joan Reus
L'UCI de l'hospital reusenc, en una imatge d'arxiu | Àngel Ullate
 

Sense que les fonts oficials de Salut hagin confirmat les dades i informacions, les fonts consultades de la plantilla sí que detallen que aquesta vintena de casos —quan s'ha tancat la redacció d'aquest article, aquest dilluns al vespre— es troba aïllada a la planta de Medicina Interna de l'Hospital Sant Joan.

El sistema sanitari de Tarragona ultima un pla de contingència per a tots els hospitals

Aquest mateix missatge es transmetia, divendres, des del govern municipal, que destacava la menor proporció de casos positius que la mitjana catalana i de la demarcació. El regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, assegurava durant una compareixença de premsa que el centre sanitari reusenc està perfectament capacitat per absorbir un hipotètic increment del ritme d'infeccions de coronavirus si s'arribés a produir.

Explicava, de fet, que ja hi havia plans de contingència previstos tant al Sant Joan com a la resta de recursos sanitaris reusencs. Des de l'Hospital no s'ha volgut entrar a valorar aquesta situació, i es remet a un  pla de contingència previst per a tota la regió sanitària del Camp de Tarragona i que es farà públic els pròxims dies.

Valls aguanta el ritme i presenta un escenari «que encara no és de gravetat»

La CGT creu que no s'optimitzen prou els recursos a l'hospital de Valls. | Arxiu
 

La sensació que l'onada d'emergència sanitària només viu els seus primers compassos és compartida al Pius Hospital de Valls, on ara fa una setmana va produir-se la primera víctima mundial de la pandèmia a les comarques de Tarragona. Sanitaris del centre reconeixen que la notícia els ha esperonat a reclamar amb contundència més mesures de control i protecció per poder treballar.

La situació, asseguren, «encara no és de gravetat» i s'esvaeix de moment l'ombra d'un possible col·lapse del servei. Els treballadors calculen que encara resten pocs dies per als moments més crítics i han demanat que tots els esforços en material, protecció i control mèdic estiguin a disposició del centre per fer front a la pròxima setmana.

El CAP de Montblanc, obert les 24 hores, desbordat de consultes telefòniques

A la Conca de Barberà, l’atenció mèdica se centra aquests dies al CAP de Montblanc, obert les 24 hores, i al consultori de l’Espluga de Francolí, que ofereix atenció de 8.00 a 20.00 hores. La resta de consultoris dels pobles de la comarca es troben tancats  per tal d’optimitzar els recursos existents.

Departament del SEM al 112 de Reus.
La Generalitat ha demanat que es dosifiquen les trucades al 061. | Laia Solanellas
 

De moment «aguantem bé», diu la directora del CAP montblanquí, Laura Ruiz, «però tenim algunes baixes», afegeix. Fins ara, aquest centre sanitari no s’ha trobat amb cap situació de saturació de pacients. «No estem desbordats  en aquest sentit, però si que ho estem de consultes telefòniques i ja està bé que sigui així, la gent s’està portant molt bé i truquen abans per telèfon», explica.

El nombre de persones amb símptomes augmenta cada dia i «hi ha molta gent a casa aïllada amb febre o tos»

Pel que fa al material sanitari, assegura que «tenim de tot» tot i que les donacions  sempre són benvingudes. De fet, els darrers dies han comptat amb la col·laboració ciutadana i de diversos col·lectius de la vila que han donat bates i altres estris perquè el personal sanitari pugui treballar. «Ens va molt bé, perquè es gasta molt material», apunta la directora del CAP.

De cara als pròxims dies «estem preparats per a rebre bàsicament malalts de coronavirus», diu Ruiz. Un dels majors temors que es tenen, però, és que es produeixin més baixes entre els sanitaris del centre. En aquest cas, «es tancaria el consultori de  l’Espluga i ho centralitzaríem tot a Montblanc».

Calma tensa a l'Hospital del Vendrell abans dels dies més crítics

Imatge d'arxiu de l'Hospital del Vendrell
Imatge d'arxiu de l'Hospital del Vendrell | TarragonaDigital
 

A l’Hospital del Vendrell es viu aquests dies una situació de «calma tensa», tal com va definir el mateix director del centre, Josep Mercadé, fa uns dies. Tot i que el nombre de positius va creixent a poc a poc, la situació fins ara no s’ha descontrolat. El cap de setmana hi havia una vintena de casos detectats al centre, i cada dia es fan entre deu i quinze proves de detecció.

Per fer front a la situació, s’ha habilitat la tercera planta per atendre els afectats per la Covid-19. També hi ha una part d’urgències que es destina a aquest efecte. Els sanitaris han rebut donacions, per part de diferents empreses i comerços, de màscares, guants o vestits especials per als boxs d’aïllament. La principal demanda que fan, com a altres hospitals, és per rebre EPIs.

Els hospitals del Camp de Tarragona han començat a patir els primers estralls de la crisi del coronavirus, però aguanten bé els cops després d'una setmana d'aprenentatge forçat i avançat. Els centres s'estan preparant per respondre en uns dies crítics on els arribarà una càrrega de feina més que exigent. Nous espais mèdics fets a mida, sanitaris que demanen que els cuidin per poder cuidar. Els hospitals  del Camp de Tarragona ja es preparen per hores llargues.