Pla obert de l'estació de tren de les Borges del Camp amb un tren de mercaderies

L'Estat vol solucionar «la problemàtica» dels trens de mercaderies a Tarragona

Alcaldes i entitats han alertat que amb el tercer fil del corredor mediterrani passaran set vegades més de combois

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat que l'Estat licitarà aquesta setmana «un estudi d'alternatives funcionals» que té com a objectiu «abordar la problemàtica global de la xarxa ferroviària al voltant de Tarragona». Sánchez ho ha dit aquest dilluns en una visita a Sant Feliu de Llobregat.

En aquest sentit, la ministra ha reconegut que el tercer fil del corredor mediterrani és «una actuació clau per potenciar l'activitat portuària i econòmica» de la regió, però ha expressat que està generant «possibles inconvenients socials» que ha dit que no ignorarà.

Aquests problemes es deriven de l'increment de trens de mercaderies que hauran de passar per l'interior de poblacions com Tarragona, Altafulla o Torredembarra. Amb tot, ni la ministra ni el Ministeri han concretat en què consistirà aquest estudi d'alternatives funcionals.

La xifra de trens de mercaderies es multiplicarà per set

Alcaldes i entitats del territori ja han alertat que quan es posi en marxa la infraestructura la xifra de trens de mercaderies que passaran per la línia de la costa i per l'interior d'algunes localitats es multiplicarà per set. Segons dades de la plataforma Mercaderies per l'Interior, per les poblacions de la costa tarragonina cada any hi passen 14.460 combois de mercaderies, un 13% de les quals són perilloses, amb càrregues tòxiques i inflamables.

Per la plataforma i alcaldes del territori, «la consolidació del tercer fil posa en risc de col·lapse el transport de passatgers per les poblacions costaneres», ja que «està previst que amb el tercer fil s'incrementi un 710% el transport de mercaderies actual i que els fluxos es multipliquin per vuit, amb més trens i més llargs», segons van alertar fa unes setmanes.