Image de dos voluntaris d'Stella Maris parlant amb el tripulant d'un vaixell al Port de Tarragona

Stella Maris va atendre més de 8.000 persones durant el 2021 al Port de Tarragona

L'any passat, els voluntaris van visitar visitar 485 vaixells i l'entitat va acollir al seu centre 222 mariners

Stella Maris va prestar suport a més de 8.000 persones durant l’any 2021 al Port de Tarragona. El personal voluntari va visitar 485 vaixells, va donar suport a 8.019 persones i va acollir al seu centre 222 mariners. Enguany, durant el primer semestre de 2022 ja s’han comptabilitzat 274 visites a vaixells i 425 visitants al seu local, Seafarers Centre.

La feina de l’equip de voluntaris d’Stella Maris, una pastoral de l'Església catòlica, consisteix a donar suport i ajuda a les tripulacions i personal dels vaixells que arriben al Port.

Una gran tasca des de l'antic edifici de Sanitat Exterior

L’entitat Stella Maris està ubicada a l’antic edifici de Sanitat Exterior, davant de la nova Seu Institucional del Port, i fa visites a vaixells, atenció al Seafarers Centre, transport gratuït des del vaixell fins al centre de la ciutat i a l’inrevés, etc. Són alguns dels serveis que ofereix amb un denominador comú: oferir una acollida amable als mariners en arribar a un lloc lluny de casa, després de mesos embarcats.

La seva tasca de suport també consisteix a donar informació sobre els serveis que ofereix la ciutat de Tarragona, disposen d’ordinadors amb connexió gratuïta a internet per poder contactar amb les seves famílies, subministren targetes SIM, fan canvi de divises, servei de restauració gratuït, biblioteca, etc.

Suport als tripulants que no han desembarcat per les restriccions

L’any 2021 va ser un any marcat per la vacunació massiva mundial i per la progressiva volta a la rutina d’abans de la pandèmia, però malgrat això depenent de la nacionalitat del tripulant, les companyies han mantingut certes restriccions de no desembarcar.

Aquest fet ha incidit en l’augment d'estrès emocional, preocupació i fatiga mental dels tripulants i ha promogut que els voluntaris de Stella Maris hagin reforçat la seva presència amb algunes actuacions.

Una de les accions en aquest sentit va ser durant la Pascua, en què Stella Maris va lliurar a 239 mariners un petit obsequi format per sabó de mans, gel hidroalcohòlic, mascaretes quirúrgiques, kits d’higiene personal, mones de Pasqua i xocolates i dolços.

Acompanyament a dos tripulants de l'Elbeix, ferits en un incendi

Stella Maris també va ser l’entitat que es va encarregar d’acompanyar dos tripulants d’un vaixell que va patir un accident. Durant l’estiu, el vaixell Elbeix, que fa escales regulars al Port Tarragona, va patir un greu incendi que va deixar la nau sense govern. Dos dels seus tripulants van haver de quedar-se durant unes setmanes a la ciutat i fer els tràmits per la seva repatriació.

A més, Stella Maris també dona suport a les famílies i treballa amb noves tecnologies per tal de facilitar el contacte entre les tripulacions i els seus entorns d’origen. Els i les voluntàries s’ofereixen també a visitar i acompanyar els tripulants que, per motius de salut, hagin de ser hospitalitzats.