Turista a l'Aeroport de Reus.

La suspensió dels viatges de l'IMSERSO, «important però no transcendental» per al sector turístic tarragoní

Els hotels de la Costa Daurada, a favor d'oferir «IMSERSO però a preus reals»

A finals del passat mes de setembre, el secretari d'Estat de Drets Socials del govern espanyol, Ignacio Álvarez, anunciava que l'executiu suspenia els  viatges de l'IMSERSO per aquesta tardor. L'argument era que consideraven massa arriscat augmentar la mobilitat de la gent gran en l'actual segona onada de la COVID-19 que està vivint l'Estat. La notícia era un nou mal de cap per un sector, el  turístic, que a les comarques de  Tarragona ha viscut, segons la Federació d'Empreses d'Hostaleria de Tarragona, «el pitjor any  de la seva història».

Per conèixer com ha rebut el sector la notícia del tancament, TarragonaDigital s'ha adreçat als tres pilars sobre els quals es construeix el fenomen de l'IMSERSO. Per una banda, els  jubilats que viatgen fora de Tarragona; per una altra els hostalers que reben als turistes de fora de les nostres comarques i, per últim, les agències de viatge.

 

«La incidència als hotels ha sigut poca»

Una breu conversa telefònica amb un parell de representants de dues llars de jubilats de la ciutat de Tarragona, Jacinto Picó de la Tarraco i Maria Angeles de la de Sant Salvador, permet deduir, com era d'esperar, que enguany la gent gran no té al cap sortir de  vacances aprofitant les  ofertes de l'IMSERSO.

De fet, tots dos es queixen que, a hores d'ara, tenen els seus locals tancats, «sense activitats» diu Picó, i el que es fa és «al carrer i jo, com a presidenta, em nego a anar-hi», afegeix la presidenta de la llar de jubilats de Sant Salvador. Així doncs, sembla que, pel cantó de la  demanda, no hi havia previsió de gaire activitat ateses les circumstàncies. 

Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada
L'oferta d'IMSERSO a Tarragona es concentra en un grapat d'hotels, «cap de les grans cadenes», de la Costa Daurada | Laia Solanellas

I pel cantó de l'oferta? Escoltem l'opinió de Xavier Guardià, portaveu de la FEHT: «A les nostres comarques, només els  hotels  de la  Costa Daurada reben gent de l'IMSERSO. Això sí, es tracta de tres o quatre establiments, cap d'ells de grans cadenes». Guardià recorda que «el sector va signar un acord reclamant poder oferir IMSERSO, però a  preus reals. Entenem que és un producte interessant, realment bo per a l'hostaleria, i que facilita l'obertura a l'hivern». La nova cara visible de la Federació d'Empreses d'Hostaleria de Tarragona apunta, sobre la situació del sector arran de la suspensió dels viatges de l'IMSERSO, que «la  incidència ha sigut mínima».

 

«L'IMSERSO és meravellós en època de vaques magres»

En Jaume, de Viatges Alemany, a Reus, una històrica agència de viatge fundada l'any 1953, explica que la gent gran de Tarragona no viatgen amb l'IMSERSO ni per la Costa Daurada ni per Catalunya. «Solen demanar Andalusia o les Illes. A vegades sí que trien Lloret, però quan és el que queda». És difícil precisar el grau d'afectació, en el sector de les agències, de la  cancel·lació dels viatges de l'IMSERSO. Des de Viatges Alemany, en Jaume afegeix que «l'afectació dependrà del nivell de vendes que tenia. Això sí, tots han quedat a 0. Si en venies 200, doncs 0; i si en venies 7, doncs 0 també».

Luís Olivar, de Més Viatges, a Tarragona, aporta la seva visió sobre el funcionament dels viatges de l'IMSERSO: «És un producte que no ofereixen totes les agències, només aquelles que han firmat l'acord. A més, es tracta d'un producte que, durant l'època de vaques grasses, algunes agències no volien i ara sí. L'IMSERSO és meravellós quan arriben les vaques magres, ajuda a cobrir la  temporada baixa».

Més Viatges sí que comercialitza viatges de l'IMSERSO. Olivar matisa la gravetat de la pèrdua dels viatges de l'IMSERSO: «És  important, però no transcendental». Luis Olivar està al capdavant d'una agència petita, però prou coneguda, de la ciutat de Tarragona on es considera que «la meitat de les agències han  tancat» però ell, al capdavant del seu negoci, «hem pogut regular les despeses de millor manera que les companyies grans».