Imatge de dos agents rurals senyalitzant la prohibició d'accedir a un espai natural

Tanquen la Serra de Montsant i posen 23 pobles de TGN en alerta 3 per risc d'incendi

Els Agents Rurals han demanat a la ciutadania que extremin les precaucions durant aquest episodi de perill extrem d'incendi

Aquest divendres arriba marcat per un ascens notable de les temperatures a Catalunya i els Agents Rurals han activat l'alerta màxima del Pla Alfa, el nivell 3, en 44 municipis catalans. Més de la meitat, 23, són de les comarques tarragonines: Priorat (14), Ribera d'Ebre (5) i Terra Alta (4). Així mateix, també s'ha decretat el tancament dels accessos al Parc Natural de la Serra del Montsant.

Segons les previsions del Meteocat, dissabte la temperatura mínima pujarà lleugerament, si bé localment l'ascens serà moderat. La temperatura màxima serà lleugerament més baixa a la meitat est, mentre que a la resta del país serà similar o lleugerament més alta. A punts de Ponent i de la vall de l'Ebre s'arribarà als 40 graus de temperatura màxima.

En aquest sentit, les autoritats han demanat a la ciutadania que extremin les precaucions en aquest episodi de perill extrem d'incendi. El punt crític arribarà aquest dissabte, tot i que també podria allargar-se fins diumenge. En aquest sentit, el Meteocat ha alertat d'un increment de temperatures i un descens important de la humitat relativa en aquestes zones.

Prohibides totes les activitats que impliquin risc d'incendi forestal

El nivell 3 del Pla Alfa que han activat els Agents Rurals implica que no es pot fer cap activitat amb risc d'incendi forestal, queden aturats els treballs als boscos i la caça en els municipis afectats. Així, a les comarques de Ponent, Tarragona i l'Ebre s'han suspès 863 autoritzacions que havien estat concedides per aquest divendres.

El cos d'Agents Rurals ha recordat que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències, accidents o inclús per intencionalitat. En aquest sentit han demanat a la ciutadania tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

Alhora, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta l'INFOCAT, el Pla d'emergències per incendis forestals de Catalunya i ha fet una crida a la ciutadania perquè extremi les precaucions per no incrementar el risc d'incendi forestal davant l'avís de calor i l'increment de risc d'incendi especialment aquest divendres i dissabte.