Un dels canals oberts pel Filomena a la barra del Trabucador, amb la badia dels Alfacs al fons

Tarragona es queda vora 300 MEUR després de les esmenes als pressupostos de l'Estat

PDeCAT i ERC acorden inversions en infraestructures, l'estació de Bellissens, el Delta de l'Ebre i el monestir de Poblet

Tarragona obté prop de 300 milions d'euros dels pressupostos generals de l'Estat després de les incorporacions de tot el paquet d'esmenes presentades pels partits del PDeCAT i ERC, que van donar suport als comptes. «Totes les grans infraestructures tenen finançament: el port, l'aeroport, l'autovia A-27, l'A-7, el Corredor del Mediterrani, etc.», ha afirmat el diputat socialista Joan Ruiz.

Amb les esmenes s'han pogut incloure 2 milions d'euros per a obres de restauració de l'embassament de Flix, 1,8 milions per l'accés d'Amposta amb la N-340, 1,5 milions per al nou pavelló dels Josepets de Tortosa, 1 milió per al Delta de l'Ebre, 500.000 euros pel passeig de ronda de Salou, i 500.000 euros per reactivar el Monestir de Poblet, entre d'altres.

En roda de premsa aquest dilluns al matí, Ruiz ha destacat que «no només invertim de forma immediata, sinó que també preparem el futur de les nostres comarques amb projectes que estan en tramitació o en fase d’estudi». Entre aquests ha remarcat l'estació de Bellissens, la nova estació de Salou-Port Aventura o l'estudi ferroviari a fi i efecte de fer una nova línia per portar les mercaderies per l'interior.

PDeCAT pacta 10 esmenes pel Camp de Tarragona

El diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel ha citat la redacció del projecte del baixador de Bellissens, entre la desena d'esmenes de la formació recollides en els PGE. La formació ha aconseguit una inversió de 500.000 euros per les obres del passeig Marítim de Vila-seca i 100.000 euros per remodelar l'estació urbana, també 500.000 euros pel passeig de Ronda de Salou, 200.000 euros per barreres sòniques i d'aïllament junt a la via del tren a Reus i 100.000 euros per redactar els projectes del baixador de Bellissens. Per a la comarca de la Conca de Barberà, s'ha negociat una partida de 100.000 euros per fer un accés a l'AP-2 al terme de Vimbodí i Poblet i 400.000 euros per dinamitzar el monestir de Poblet.«El monestir passa per dificultats amb la caiguda de visitants per la pandèmia», ha manifestat Bel. Encara en l'àmbit cultural s'ha inclòs una partida de 150.000 euros perquè Albinyana pugui comprar i arranjar unes coves amb pintures rupestres.

També s'ha acceptat, com a esmena conjunta amb altres grups, un milió d'euros d'inversió per fer estudi del desdoblament de la N-420 entre Alcanyís i Reus, «un projecte estratègic a mig i llarg termini, defensat per la Cambra de Reus, que va tenir molt pocs vots en contra», diu Bel. «Hem incorporat esmenes que beneficien a tot el país -un total de 45- i de forma especial al Camp de Tarragona, ara l'Estat té la responsabilitat d'executar-los», conclou.

1,5 MEUR per al nou pavelló dels Josepets

A les Terres de l'Ebre, l'Estat destinarà 1,5 milions per a la construcció d'un pavelló esportiu a l'antic col·legi dels Josepets de Tortosa. Bel també va arribar a un acord per poder rehabilitar l'accés i condicionament dels espais museístics del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre a Gandesa, amb una partida de 200.000 euros, i 350.000 euros per a la Fundació Doctor Ferran, una quantia que farà possible el Centre d'Innovació en Simulació Clínica de Realitat Virtual i augmentada de les Terres de l'Ebre, un projecte desenvolupat per la URV. Els PGE també inclouen una partida de 500.000 euros per complir el compromís del govern espanyol amb el Partit Demòcrata per tal d'actuar a la N-340 al seu pas per l'Aldea.

ERC aconsegueix 6,6 MEUR per l'Ebre

Pel que fa a les esmenes d'ERC, permetran aportar a les Terres de l’Ebre 6,6 milions d'euros. Així es destinaran 2 milions d'euros a obres de restauració de l’embassament de Flix i al pla de restitució territorial.

La diputada republicana Norma Pujol destaca que, després de gairebé una dècada de presentar als PGE una esmena reclamant diners per fer un pla pilot per transferir sediments des dels embassaments a la plana deltaica de l'Ebre, s'han aconseguit 500.000 euros per a la recuperació i gestió dels sediments. Els republicans també han incorporat una partida de 500.000 euros destinada als primers contractes en projectes de mitigació dels efectes de l'emergència climàtica al Delta de l'Ebre.

D’altra banda, s'han aconseguit 1,8 milions d'euros per executar el projecte redactat l'any 2014 de millora i adequació de l'accés d'Amposta amb la carretera N-340. A més, també es destinaran 250.000 euros per executar la millora de la intersecció de la carretera N-340 amb la Ràpita. Finalment, també s'han compromès 1.540.000 d’euros perquè les corporacions locals puguin millorar equipaments i infraestructures derivades dels Plans d’Emergència Nuclear.