Ni llars d'infants, ni escoles, ni instituts. Ni formacions professionals, ni universitats, ni escoles d'idiomes. Ni d'adults, ni de música. Ni llars de jubilats, ni centres cívics, ni aglomeracions. Ni festes, ni concerts, ni conferències, ni activitats programades. Ni caus, ni esplais, ni viatges de finals de curs. En la majoria de casos, tampoc gimnasos. L'auge de l'emergència del coronavirus, que ara mateix afecta set pacients arreu del territori, obliga a extremar les mesures preventives per frenar la propagació de la pandèmia. I aquest divendres és quan la majoria d'aquestes mesures esdevenen ja visibles.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Les administracions han acordat coordinar-se en funció dels criteris dels experts i accelerar i accentuar unes mesures que fins aquestes darreres hores semblaven mantenir un perfil baix, sempre en alerta de poder créixer. I així ha estat. Aquest dimecres va començar l'onada de cancel·lacions i suspensions en grans aglomeracions de fins a 1.000 persones, com els esdeveniments esportius, i aquest dijous es va reduir el cercle també a multitud de petites aglomeracions per tal de contenir un virus que fa hores que ja és pandèmia. La cirereta del pastís: les aules. El Govern ha anunciat el tancament de tot centre educatiu durant un mínim de dues setmanes.
La #URV suspèn l'activitat lectiva presencial a partir de demà 13 de març de 2020 a tots els centres, en principi, durant 14 dies. Així ho ha indicat la @gencat per evitar la propagació del #coronavirus.
— Universitat URV (@universitatURV) March 12, 2020
Les AMPES accepten el tancament de les escoles, però demanen mesures per facilitar la conciliació familiar
La mesura educativa, que inicialment s'havia desprès que es començaria a aplicar a partir del pròxim dilluns, s'ha avançat a avui divendres. El professorat, que ha fet saber la seva disconformitat en assabentar-se de la notícia per la premsa abans de rebre cap document oficial de la conselleria que els informés prèviament, no haurà d'assistir als centres i podrà romandre a casa, donat que l'activitat lectiva es paralitzarà per no generar greuges amb l'anomenada «bretxa digital» que exclou els alumnes amb menys recursos en línia. Ho ha confirmat el conseller d'Educació, el torrenc Josep Bargalló.
Els pares i les mares també han entès i compartit una mesura que molts ja intuïen des de feia uns dies. «Estem davant una situació excepcional on cal seguir fil per randa el que ens exposin les autoritats sanitàries», ha valorat la directora de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), Lidón Gasull, en declaracions a TarragonaDigital. Les AMPES, però, sí que han demanat explícitament que es garanteixi i es faciliti la conciliació familiar en aquests casos mentre els menuts no poden anar a l'escola, i que es garanteixi una preinscripció escolar el més clara possible de cara al mes vinent, en cas que el tancament s'acabi solapant amb el període preestablert a l'abril. El tancament afectarà l'activitat lectiva de prop de 200.000 estudiants del territori.
El Col·legi de Metges tem «una hipotètica saturació dels centres sanitaris» durant la crisi del coronavirus
El Col·legi de Metges insisteix a fer una crida a la calma i, en especial, «al seny i a la prudència» arran de l'auge de la pandèmia en les darreres hores. La institució centra els seus temors a «una hipotètica saturació dels centres sanitaris» que encara no s'albira, mentre aquests serveis es comencen a reforçar mentre esperen els dies més exigents del brot, on s'espera el tram més alt de la corba d'afectació i on esdevé previsible un creixement notable dels casos diagnosticats. És per això que les mesures preventives, dràstiques i sense precedents, volen garantir la salut i seguretat de com més població millor.
Els trams més vulnerables són les persones de més edat o les que puguin patir patologies prèvies. El doctor Frederic Mallol explicava fa unes hores a TarragonaDigital que la particularitat del coronavirus rau en què «és un virus nou, que ha mutat i per tant que abans no existia, i davant el qual no disposem d'anticossos» capaces d'aïllar-lo i combatre'l de manera natural. «L'única alternativa al tractament mèdic és ara frenar que es propagui», explicava, hores abans de l'anunci de l'executiu català.
Els tancaments de centres i serveis durant 15 dies, mesura preventiva per evitar possibles contagis
El tancament de casals, el de llars de jubilats o la suspensió de fires no admeten matisos durant les dues setmanes que recomanen, per començar, els experts. L'afectació dins el camp de l'Educació, però, sí que els té: mentre els centres de primària, instituts o formació professional han confirmat l'aturada de tota activitat lectiva, la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha comunicat al seu alumnat que l'aturada afecta les sessions presencials, però obre la porta a mantenir viu el fil acadèmic per vies virtuals, sempre en la mesura del possible i pendent de possibles evolucions de l'emergència.
L'àrea metropolitana de Tarragona es prepara per iniciar demà, doncs, un període preventiu de dues setmanes d'aturada general de la seva vida social pública tal com la tenim assumida. No es llegeix com un confinament des de l'administració i no s'han prohibit espais com els parcs de lleure (encara), si bé s'ha demanat extremar tota precaució en els dies en què s'espera que el virus agafi més volada, atesos els precedents. Els actes públics de la immensa majoria d'agents del territori també accepten aquesta treva sanitària forçada i han buidat agendes fins, com a mínim, el pròxim 27 de març.