Un control dels Mossos d'Esquadra amb un agent aturat davant del seu vehicle i un cotxe circulant

Tarragona i l'Ebre tornen al confinament comarcal tot i tenir menys ingressats a l'UCI que quan es va obrir

Salut ha justificat el retorn a la limitació de mobilitat per l'increment d'ingressos a les UCI

Des d'aquest divendres 9 d'abril Catalunya torna a tenir vigent el confinament comarcal que no permet la mobilitat lliure pel país, una mesura que s'estendrà, com a mínim, fins al dia 19. El Departament de Salut i el Procicat van justificar aquesta mesura per l'increment accelerat d'hospitalitzacions a les UCI, que van qualificar d'«insostenible».

Les dades generals de Catalunya així ho avalen. Des del 26 de març, quan es va registrar el nombre de pacients amb coronavirus a l'UCI més baix després de la tercera onada (392), els ingressos a cures intensives no han fet més que créixer, i actualment ja són 494 les persones ingressades, cent més que fa dues setmanes i 60 més des que es va eliminar el confinament comarcal, el 15 de març.

Situació diferent al sud

Però si les xifres es desgranen per regions sanitàries, veiem que la situació no és igual a tot el país, almenys per ara. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre presenten actualment menys ingressats a les UCI que quan es va obrir el confinament comarcal, el 15 de març. Al Camp de Tarragona hi havia aleshores 34 persones a cures intensives, mentre que ara n'hi ha 24. A les Terres de l'Ebre n'hi havia cinc, i ara n'hi ha tres.

Una cosa similar passa amb les hospitalitzacions a planta per la Covid, que en el cas del Camp de Tarragona són actualment 62 (eren 64 quan es va obrir) i a l'Ebre dotze (eren deu el 15 de març). Així, les dues demarcacions del sud presenten unes xifres d'hospitalitzacions que no avalarien el retorn al confinament comarcal, però es veuen perjudicades per la situació general de Catalunya.

Mobilitat a la regió sanitària

De fet, les últimes setmanes s'han sentit diverses veus demanant al Govern que en aquelles zones amb uns indicadors més favorables el confinament no sigui comarcal, sinó per regió sanitària, una cosa que podria donar aire a sectors com els del turisme rural, el comerç o la cultura. Aquesta és la petició que van fer diversos alcaldes de les Terres de l'Ebre fa unes setmanes. També ho ha demanat des d'algunes comarques del Pirineu més recentment.

Però un dels motius que s'esgrimeix des de Salut per aplicar la mateixa mesura a tot el país és que els contagis es troben en fase ascendent, i és previsible que els ingressos es comencin a accelerar aviat a totes les regions, també a les de sud. De fet, el Camp de Tarragona tenia 46 ingressats per Covid el 2 d'abril i, actualment, aquesta xifra ja és de 62, certificant la crescuda. Els que demanen una mobilitat més gran pensen, però, que aquest increment es podria controlar amb un confinament de regió sanitària, que impedís que vingués població d'altres punts del país on la Covid està més estesa.