La vacuna del coronavirus, en una imatge d'arxiu

«Vacuna't contra la Covid-19; és molt més arriscat no fer-ho!»

Les veus de la ciència, la medicina i el coneixement clamen a l'uníson | Un 22% de la població del Camp de Tarragona ja duu la primera dosi del vaccí

Sense la irrupció de les vacunes, totes aquelles malalties avui erradicades per la ciència  seguirien avui sumant víctimes a centenars i a milers: és el transcurs de la història. Amb motiu de la Setmana Europea de la Vacunació que està a punt d'arrencar, les veus més autoritzades del Camp de Tarragona tornen a alçar la veu per insistir sobre la necessitat que la campanya de  vacunació massiva  sigui un èxit per tal de passar pàgina després de més d'un any sota l'imperi de la Covid-19. Veus de la ciència, del coneixement o de la medicina  es posen d'acord amb un missatge inflexible i directe: «Sense por. Quan t'arribi el torn, vacuna't!».

«Per què és imprescindible vacunar-nos? És senzill», respon la doctora Maria del Carme Boqué, vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT). «Perquè és l'única arma efectiva que tenim a l'abast contra la Covid-19», argumenta. Si encara no hi ha tractaments, hi ha una bona prevenció. «I ningú de nosaltres pot oblidar que som davant una malaltia molt estesa i que el risc  de patir-la ens afecta a tots. Sense excepcions», afegeix. La doctora Boqué no només ho té claríssim, sinó que ja ha rebut les dues dosis del vaccí en la seva condició de professional sanitària. «I genial», valora.

Dra. Boqué (COMT): «La por que alguns ciutadans puguin tenir a la vacuna és fruit d'un problema d'excés d'informació»

Per a ella, la decisió individual de cadascú a l'hora de vacunar-se ha de passar per un acte «de responsabilitat» per crear una protecció col·lectiva contra el virus. «El percentatge de pacients de Covid  que han desenvolupat un pronòstic greu o fins i tot els ha costat la vida és massa elevat com per no fixar-nos en allò realment important», aconsella. Recorda que «no existeix una sola vacuna a la història que garanteixi un 0% d'efectes secundaris», i demana a la ciutadania rebaixar la por i els recels cap a una vacuna que, ras i curt, representa l'única via de solució  a l'emergència.

Una infermera administrant la vacuna d'AstraZeneca
El procés de vacunació ha començat pels col·lectius considerats més vulnerables | Salut

«La por  que alguns ciutadans puguin tenir a la vacuna és fruit d'un problema d'excés d'informació», raona. La doctora Boqué no passa per alt que «és la primera vegada que ens està tocant seguir una malaltia  en directe», pràcticament minut a minut, i això contribueix a despertar unes percepcions «potser esbiaixades» fruit de la manca de perspectiva. «Crec que el fet d'estar submergits en tantíssimes informacions sense temps de pair-les ens està empenyent a demanar a la ciència certeses  i raonaments que encara no poden oferir», lamenta. «Sovint volem respostes  a fenòmens que són tan recents que encara s'estan estudiant», argumenta.

La mortalitat a les residències cau gairebé a zero des de l'arribada de les vacunes contra la Covid-19

La doctora Boqué no dubta que els casos reportats de pacients amb trombosi  «són una informació real», si bé fan referència a situacions aïllades i en cap cas representatives. «Si ho posem tot en una balança, claríssimament els beneficis de la vacuna són superiors als possibles riscos», recorda, «als quals tots estem exposats  si no ens vacunem i ens contagiem de la Covid-19 tal com malauradament hem vist». Posa l'exemple eloqüent de les residències de la gent gran, on des de l'inici de la vacunació la mortalitat  s'ha desplomat «gairebé a zero». Els arguments en favor del vaccí són en base als fets, i no a opinions.

Vacuna Covid.
La Teresa va ser la primera tarragonina en rebre la vacuna anticovid | Laia Solanellas

Al centre sanitari on ella treballa, a l'Hospital Joan XXIII  de Tarragona, la resposta dels sanitaris a qui se'ls ha ofert el vaccí ha estat «massiva». Assegura que «un 90% del personal sanitari ha acceptat voluntàriament vacunar-se», un percentatge que «ho diu tot» si es compara amb el 30% que anualment accepta rebre la vacuna  de la grip. «Les dades ens indiquen que, des que va començar la campanya, el percentatge de rebuig  a la vacuna és molt baix», exposa, «però hem de seguir explicant que ens hi estem jugant molt».

La Maria del Carme recorda, i creu que és important, que «no hi ha res més arriscat que no vacunar-se contra la Covid-19», tot insistint que «el risc de patir la malaltia ens afecta a tots, i el perill de patir-la de gravetat també». Es posa molt seriosa per recordar «què haurien donat per tenir l'opció d'una vacuna els familiars  que han perdut a algú, o que saben el que és patir a les UCI durant el darrer any», i demana que cada ciutadà  compleixi amb la seva part quan li arribi l'oportunitat deposar-hi el braç. Per a la vicepresidenta del COMT, el fet de disposar de diverses vacunes  contrastades i efectives contra el virus en només un any és «una resposta científica  històrica» sense precedents. A partir d'ara, però, el que toca és aprofitar-la.