El restaurant Voramar d'Altafulla

La Taula per un Litoral Sostenible demana aplicar «criteris científics i no polítics» en la gestió del litoral

La mesa recorda que són «molts els municipis» que ja apliquen mesures de naturalització de les platges | L'ensorrament de la terrassa d'un restaurant a Altafulla ha provocat una moció de censura

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible ha emès un comunicat després dels últims temporals que han afectat les costes catalanes. Una de les conseqüències més greus ha estat l'ensorrament de la terrassa d'un restaurant a Altafulla. Arran d'això, l'oposició ha posat en marxa una moció de censura contra l'alcalde, Jordi Molinera.

En el seu comunicat, la Taula de Municipis reitera la necessitat de treballar amb premura davant una situació molt delicada. «Els fenòmens naturals, com la mar, no tenen portes i la col·laboració de tots és imperativa, ciutadania, sector empresarial, administracions i representants», apunten. Per això demanen deixar de banda «els colors polítics i la posició de forces», en el que sembla una referència velada als fets d'Altafulla.

Aplicar «criteris científics i no polítics»

En aquest sentit, destaquen que la creació de la taula el febrer del 2020 va respondre a la necessitat de treballar «més enllà dels límits administratius o els colors polítics». Una aposta conjunta per aplicar «criteris científics i no polítics» en la gestió del litoral. Uns criteris que s'alineen amb l'informe del CADS 'Un litoral al límit' i que suposen una aposta per la renaturalització de les platges.

Diferents municipis, continua la nota, ja han començat a treballar en aquesta línia, essent el de Calafell un dels principals. Però també Altafulla o el Vendrell es mostren partidaris d'aquesta línia. L'aposta coincideix amb el canvi de criteri de Departament de Costes sobre les grans aportacions de sorra a les platges, que actualment descarten.

Des de Costes creuen que és una estratègia poc sostenible, i es decanten per fer petits moviments de sorra abans de la temporada de bany. Els partits de l'oposició a Altafulla reclamaven acumulacions de sorra o murs de contenció per evitar situacions com la del restaurant. Els experts en gestió sostenible del litoral, per contra, creuen que cal plantejar l'eliminació de construccions a sobre de la sorra.