El 60% de les famílies vulnerables de Tarragona i Reus no havien demanat un bonus social al qual tenien accés

La Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus s'ha reunit amb la voluntat d'obrir-se a altres municipis del territori

La imponent Casa Canals ha estat l'escenari, aquest dimarts a la tarda, de la trobada anual de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus, l'ens comú de coordinació i acció sobre les mancances energètiques de les famílies més vulnerables de les dues ciutats i la seva connexió directa amb el Govern de la Generalitat. Com cada any, els dos consistoris s'han posat al dia dels reptes, les solucions i els deures pendents en aquesta matèria. En el cas d'enguany, amb novetats en una taula més plena que mai.

A més de la consellera de Serveis Socials de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, i la regidora reusenca de Benestar Social, Montserrat Vilella, també han format part de la trobada la Generalitat, representants de les empreses de llum i aigua implicades, agents socials  i, per primera vegada, representants dels municipis de Cambrils, Vila-seca i Salou —el trident de la Costa Daurada— i dels Consells Comarcals del Tarragonès i el Baix Camp. «Els hem convidat perquè considerem que la pobresa energètica és una problemàtica social de primer ordre  i volem obrir la taula a més agents del territori», ha avançat Aguilar-Cunill, en vistes a consolidar-se com una autoritat representativa del conjunt de la regió.

Carla Aguilar-Cunill, sobre la pobresa energètica: «Estem davant una necessitat creixent»

La principal conclusió de la Taula ha estat la confirmació que «continuen les dificultats d'accés al bonus social en la factura de la llum» fruit, en especial, a la manca d'informació.  «Tarragona i Reus ens trobem amb què al 60% de les famílies vulnerables que atenem els correspon aquest bonus social i no l'havien demanat»,  ha explicat, seriosa, la regidora Vilella. «És una anomalia que hem de mirar de capgirar», ha valorat. Aquests descomptes poden arribar a reduir fins a un 40% l'import de les factures de la llum.

La taula per la Pobresa Energètica de Reus i Tarragona s'ha celebrat a la Casa Canals
La taula per la Pobresa Energètica de Reus i Tarragona s'ha celebrat a la Casa Canals | Cedida

La consellera tarragonina també s'ha compromès a «potenciar les eines que els nostres Ajuntaments tenen a disposició de la ciutadania» i a reforçar els punts d'assessorament perquè «estem davant una necessitat viva i creixent que cada any s'augmenta encara més». «La nostra prioritat és trobar solucions reals per a les famílies que les necessiten», ha afegit Vilella.

Vilella, sobre la polèmica dels ajuntaments catalans amb Endesa: «Mantenim el front comú i no ho assumirem»

La Taula també ha acordat impulsar altres mesures com les auditories ambientals, per tal de baixar el consum dels habitatges amb un grau més alt d'ineficiència energètica, i tampoc ha girat l'esquena al maldecap amb Endesa, qui va amenaçar amb tallar la llum a les famílies més vulnerables que acumulaven impagaments i després va exigir als Ajuntaments que assumissin el 50% d'aquestes factures pendents. «Mantenim el nostre  front comú de consistoris en defensa de la llei que impedeix tallar la llum a les famílies vulnerables»,  ha sentenciat amb duresa la regidora reusenca. «No assumirem aquest cost que Endesa ens vol fer assumir», ha conclòs.

També et pot interessar