Detall de blat ajagut en una finca de Vallverd de Queralt

L'última tempesta deixa danys en cereal i vinya a la Conca de Barberà i Priorat

Unió de Pagesos demana agilitat al Departament d'Acció Climàtica en les valoracions a les explotacions afecatades

La tempesta de pedra i aigua que va caure aquest dijous a Catalunya va afectar d'una forma intensa en diverses comarques. La Conca de Barberà i Priorat  han patit danys, a més d'altres zones. Les principals afectacions, segons Unió de Pagesos, han estat en cultius de poma, pera, cereal  d'hivern i vinya

Des del sindicat es remarca que en molts indrets van caure entre 40 i 50 litres per metre quadrat en pocs minuts. Per aquest motiu demanen al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural una avaluació ràpida i acurada dels danys a les explotacions afectades.

Afectació a les comarques de Tarragona

Els aiguats de les últimes hores han causat diversos danys a les comarques de Tarragona. Segons Unió de Pagesos, al Priorat i la Conca de Barberà s'han vist afectades alguns conreus. 

Al Priorat, la pedra i la pluja ha afectat greument la vinya. El sindicat indica que els pobles més afectats han estat el Lloar  i la Vilella Baixa.

El cas de Vallverd de Queralt, a la Conca de Barberà, s'han vist molt afectats els conreus de blat  i ordi. El vent i la pluja van tombar les espigues i, en aquest cas concret, podria superar el 30% de danys, segons les primeres estimacions. Els cereals sumen a aquestes destrosses els últims mesos de sequera i la intensa calor dels últims dies.

Unió de Pagesos demana Acció Climàtica una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la tempesta d'aquest dijous. També reclamen un seguiment d'aquestes afectacions.

L'objectiu és adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls de l'IRPF fruit de la reducció d'ingressos causada pels danys i per establir mesures d'ajut en cas d'explotacions que vegin perillar la seva viabilitat pels danys ocasionats.