Poble Siurana

El turisme a les comarques de l'interior de Tarragona: una temporada desigual però amb conclusions positives

El turisme de proximitat, diversificat, és una notícia esperançadora, però no es pot fer una valoració genèrica a tot arreu

Tant cert és que el turisme és la  pota vertebradora  i cabdal de l'economia espanyola i catalana com que és un dels sectors més afectats  pel confinament i les mesures preventives i restrictives que s'han hagut de prendre per fer front als contagis de la Covid-19. La incertesa  ha deixat en l'estacada una alterada i atípica  temporada turística estival d'aquest 2020 que encara està en marxa, i que a la demarcació de Tarragona  ha respost d'una manera molt desigual, però negativa en conjunt.

La realitat desigual no permet fer una valoració genèrica en ple mes d'agost

L'escenari divers  de l'activitat turística, que suposa el 25 per cent  del producte interior brut directe a la província de Tarragona, impedeix fer una valoració genèrica  de com ha reaccionat el sector. O més aviat, de com s'ha activat, adaptat  i ha preparat la franja de l'any que més importància adquireix, l'estiu. És per això, que hem parlat amb una selecció d'alguns dels actors  protagonistes del sector turístic tarragoní.

Han estat la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme (FEHT) o el Patronat de Turisme  de la Diputació, però també ho hem fet amb les oficines de turisme d'algunes localitats  emblemàtiques i amb afluència turística de les comarques de l'interior. Així, hem volgut elaborar una radiografia  eventual i aproximada —en alguns aspectes basada en l'experiència dels actors però no en dades reals i empíriques— de com està sent la campanya turística d'estiu darrere  la Costa Daurada i les serres prelitorals.

Comarques com el Priorat, la Terra Alta o la Conca de Barberà. Territoris, tots ells, que durant l'etapa més dura de la pandèmia s'ha demostrat que compten amb unes condicions  de vida més còmodes en les circumstàncies actuals, i sobretot, cobdiciades. Això, junt amb la impossibilitat, en molts casos, de poder viatjar més enllà de les fronteres, la facilitat i la seguretat  que ofereix viatjar per entorns més propers —i, sumat a això, la sensació, «de vegades real, que en haver-hi menys gent hi ha menys risc», considera Xavier Guardià, portaveu de la FEHT—, ha esdevingut en una situació que cal revisar  a l'interior de la regió.

Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme
Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme | cedida

«El turisme és molt subjectiu i molt susceptible»

El portaveu  del gremi d'hostalers i restauradors es mostra més realista  que pessimista en assegurar que, en general, tant a la costa com a l'interior, «no està sent una gran  temporada enlloc, ni ha reaccionat ni reaccionarà». Dóna aquest any per perdut  i ja està centrat en el 2021, i apunta amb comprensió que el turisme «és molt subjectiu  i molt  susceptible, ja que depèn de la decisió individual del propi turista i de com aquest vegi les circumstàncies». En aquest punt, el més fàcil —apunta— és renunciar  a viatjar.

La realitat és que l'oferta de places ha baixat i la demanda  també, sobretot en el gruix de turistes estrangers. Però dins aquest atzucac, Xavier Guardià apunta que zones costaneres com Salou, on les infraestructures estan més preparades i l'activitat està dedicada  gairebé íntegrament  al turisme, pateixen més que en zones on es tracta d'una activitat complementària. A això, cal sumar-li la dependència del tradicional turisme 'de sol i platja' de més i més diferents mercats; amb tot, les zones interiors  de la regió «han suportat una mica millor la pressió», conclou Guardià.

Les comarques de l'interior han suportat millor el cop

Malgrat la baixada  evident i fatídica del turisme estranger, majoritàriament de procedència europea, el cert és que l'activitat turística a les comarques interiors està podent sobreviure  gràcies al fet que treballa amb un públic de més proximitat.  Aquest, en molts casos ha preferit viatjar prop  de casa, reduint la despesa i la distància. Malgrat que no es llencen coets, l'ocupació es manté, algunes zones han superat  afluències, i a banda, s'han batut alguns rècords històrics de visites, com a la Cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant.

El mes de juliol s'han fet les mateixes consultes  que el 2019 a l'Oficina de Turisme del Priorat, aproximadament la meitat fetes per turistes catalans, la qual cosa mostra que s'ha invertit la tendència. A Prades, calculen que s'han doblat  i inclús triplicat, i algunes han estat de turistes bascos, valencians i ebrencs. 

La Cartoixa d'Escaladei està batent rècords de visites aquesta temporada.
La Cartoixa d'Escaladei està batent rècords de visites aquesta temporada. | Tarragonadigital

Encara que no es pot fer un balanç definitiu, es preveu que a tot l'interior el turisme de proximitat ha estat capaç de compensar  la poca arribada de turistes estrangers,. I ho ha fet, en molts casos, allargant la pernoctació  mitjana fins als tres o quatre dies. Una aparent bona operació, ja que representa més públic i més despesa. Tot i que, repetim, no extensiva a tot arreu, ja que des d'Horta de Sant Joan destaquen una reducció  en les estades.

No obstant això, a la localitat més atractiva per als turistes de la Terra Alta, durant el mes de juliol s'ha superat  l'afluència de la Setmana Santa i es preveu una compensació gràcies al turista nacional. L''overbooking' ha obligat alguns turistes allotjar-se a pobles propers com Batea  o Arnes i en càmpings  com el de Bot o la mateixa Arnes. A banda de l'arribada d'alguns turistes estrangers  que tenen segones residències al poble, s'ha detectat un augment de la demanda d'apartaments, en molts casos masos aïllats en què la gent buscava comoditat i seguretat. 

La majoria d'activitats han mantingut la demanda, especialment el senderisme  i l'oci als espais naturals, com els pantans de Siurana o els Guiamets, al Priorat. Això, apunten des de l'Oficina de Turisme, ha representat també un augment  de persones en aquests espais i l'incivisme d'alguns. De fet, el Parc Natural dels Ports  ha tancat l'accés a les piscines naturals per culpa de la Covid-19 i per evitar que es malmetés la natura per la gran concentració de gent.

Més turistes catalans i de procedències més diverses

Respecte als turistes catalans, cal destacar-ne un augment en la diversitat deprocedències. Totes les oficines de turisme coincideixen a destacar aquest fet, i expliquen que s'ha passat d'un turisme molt vingut de Barcelona  ciutat i alguns altres punts a una varietat  més àmplia d'orígens. Tot i això, des de les oficines de Prades i de Montblanc, fan palesa la falta  de turistes espanyols i francesos, aquests últims gairebé omnipresents al Càmping Montblanc Park.

La mateixa oficina de turisme de la vil·la medieval conquenca reflexiona que no existeix cap referència  sobre la qual establir comparacions  amb la temporada turística d'aquest estiu. «No podem dir que va malament, però si ho comparem amb l'any passat seria un desastre. Si al mes de maig ens haguessin dit que estaríem com ara, hauríem estat contents». L'impacte serà relatiu.

Podrien estar millor, asseguren, però s'han adaptat  a les circumstàncies. Tal com ha fet Prades amb taules de treball  entre autoritats i establiments per garantir la seguretat i fomentar la fidelització i l'arribada de turistes, a Montblanc s'han adaptat les visites guiades  al patrimoni. 

La Plaça Major de Prades en una imatge d'arxiu

S'està notant un petit descens cap al final del mes d'agost

Arribats a mitjan mes d'agost, algunes localitats estan notant l'inici del descens  en l'activitat, però confien en les últimes arribades del setembre. A la conca, especialment a Montblanc, on el turisme català ha arribat a ser del setanta per cent en proporció al total, segons apunten, confien  en una tipologia de turista que consideren diferent,  no estacional, i que esperen que segueixi arribant per conèixer la resta de diversos atractius que s'ofereixen, com la Setmana Medieval, el Terrània o el Safrània. Per això, també estan encarant les seves accions cap a la fidelització, «per tal que qui ja ens coneix torni a descobrir més coses», asseguren.

Amb tot, en la reduïda cerca duta a terme s'ha percebut la manifestació  implícita en algunes anàlisis dels actors que desprenen la reivindicació  i la posició del Sud més interior dins l'entorn del territori català. El responsable de l'Oficina de Turisme de Montblanc amb qui hem parlat, declara que «la resta de catalans han descobert  les Muntanyes de Prades o Montsant, entre altres». Caldrà veure com evoluciona  aquesta dinàmica en el futur, què és el que pot oferir l'interior de Tarragona i en quin concepte  d'atractiu turístic es converteix.

La FEHT reclama que es cuidi com correspon un sector que és primordial

Xavier Guàrdia, de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme, envia un missatge contundent  al Govern. Recorda que el turisme és un sector primordial, l'únic en el qual l'Estat espanyol i Catalunya són líders, i per aquest mateix motiu reclama que sigui tractat  i cuidat tal com li correspon. Posa per exemple  les ajudes que s'han donat a altres països i els canvis en els impostos que han donat millors condicions al sector turístic, i denuncia que «les ajudes ofertes per l'Estat són, en el fons, crèdits  que s'han de tornar».