Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Teresa Soria, de 74 anys, rebent la vacuna contra Covid-19

Teresa Soria, de 74 anys, primera persona vacunada contra la Covid-19 a les comarques de Tarragona

Lourdes Julià, treballadora de la Mercè, també ha rebut la vaccina

Molt puntual, la vacuna contra la Covid-19 ja ha arribat a la regió sanitària del Camp de Tarragona. La residència de gent gran Mare de Déu de la Mercè de Tarragona, al Tarragonès, ha acollit durant la tarda d’avui diumenge, 27 de desembre, la primera injecció de la vaccina de Pfizer i BioNTech a la demarcació. Després de l’Araceli i la Josefa, pioneres a Espanya i Catalunya, respectivament, la valenta tarragonina ha estat la Teresa Soria, de 74 anys, resident del centre públic tarragoní. Entre molta expectació i aplaudiments, Soria ha posat braç i voluntat, per convertir-se en la primera dona vacunada a les comarques de Tarragona. Lourdes Julià, treballadora de la residència, ha completat el tàndem tarragoní essent la primera cuidadora a rebre la injecció a casa nostra, en una jornada d'inflexió i esperança en la duríssima lluita contra el coronavirus.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Ramon Descarrega, gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, ha destacat l’important esforç «de molta gent, de moltes persones» i ha volgut agrair «la col·laboració per part de la residència» en un procés «logísticament molt difícil que, afortunadament i gràcies als professionals implicats al territori, ha començat avui amb èxit». Descarrega, precisament, ha lloat el paper de les dues coordinadores «que han entomat el repte de liderar els equips de vacunació», la Carol Tudela i l'Alba Martín, qui han vacunat personalment la Lourdes Julià i la Teresa Soria. Ara, a la Mercè de Tarragona es preveu administrar la primera dosi del fàrmac a 87 residents i 18 treballadors i treballadores.

Distància, mans i mascareta, mesures fonamentals

«La Teresa i la Lourdes són exemple de la importància que té vacunar-se, a tots els nivells, i ho hem de fer de la manera més ràpida possible», ha afegit Descarrega. El gerent sanitari, en la línia de les diverses autoritats polítiques i mèdiques de casa nostra, ha advertit que «això serà molt llarg i en cap moment podem abaixar la guàrdia». «La immunitat que ens brindaran aquestes vacunes encara tardarà setmanes i mesos i, malauradament, tenim el sistema sanitari amb uns nivells d'atenció importants, amb molta gent encara ingressada a l'hospital i amb una corba que no baixa», ha advertit, cosa que podria fer que «tot es compliqui molt durant les pròximes setmanes». «És molt important reduir la mobilitat, la interacció social, mantenir l'ús de mascareta, la bona ventilació i rentar-se les mans, és fonamental», ha reblat.

Lourdes Julià, treballadora de la residència de la Mercè
Lourdes Julià, primera treballadora vacunada a la residència de la Mercè de Tarragona | Laia Solanellas

El desplegament de la vacuna

Pel que fa al desplegament del pla de vacunació a les comarques de Tarragona, Descarrega ha afirmat que es tracta «d'una logística molt complexa», sumat a la multiplicitat dels equips «amb dos equips de deu infermeres de matí i deu de tarda, més personal administratiu». «No són sempre les mateixes treballadores i, des d'aquí, vull agrair la gran resposta del voluntariat, la seva predisposició», ha explicat. «En aquesta primera fase l'objectiu és vacunar residents i treballadors i som conscients que, en molts casos, no es podrà vacunar tot un centre en un sol dia», ha advertit, «sigui per la mida de la residència o per la situació dels inquilins». «Cal tenir en compte les contraindicacions de la vacuna, que serien reaccions al·lèrgiques molt greus, així com tenir febre, ser Covid positiu o ser contacte, és a dir, estar fent la quarantena», ha detallat Ramon Descarrega.

Així, cada vegada que es procedeixi a vacunar en una residència, les dues coordinadores «hauran d'analitzar quina és la valoració en cada centre i programar un dia o més, per acabar de fer la vacunació, sent conscients que després de vint-i-un dies s'hi haurà de tornar per tal d'administrar la segona dosi», ha explicat el responsable sanitari, «que és el punt de protecció i efectivitat —més d'un noranta per cent després de la segona injecció— al qual volem arribar».

Teresa Soria, a la residència la Mercè
Teresa Soria, després de rebre la vacuna de la Covid-19 | Laia Solanellas

«No he sentit cap dolor»

«Em sento bé, amb la vacuna no he sentit cap dolor, ha estat com les injeccions que em posaven de petita. No em fa mal el braç, no tinc cap símptoma de res i espero que sigui així durant tota la tarda, ja que he de cuidar els residents», ha explicat Lourdes Julià, primera treballadora de la Mercè en rebre la vacuna de Pfizer. Preguntada pels mitjans de comunicació, Julià ha afirmat que va decidir vacunar-se «perquè sóc auxiliar i, per tant, sóc la persona amb més atenció directa de cara als usuaris i podria ser la primera cadena de transmissió de la malaltia; cal recordar que els nostres residents són persones molt sensibles». Teresa Soria, de 74 anys i primera resident en rebre la injecció a Tarragona ha coincidit totalment amb la cuidadora i, satisfeta, ha apuntat que «estic molt bé, no m'ha fet gens de mal i estic molt contenta d'haver-me-la posat».