Representants dels treballadors del 061 durant la roda de premsa que han fet a la seu d'UGT a Tarragona

Els treballadors del 061 esclaten: reclamen la internalització i afirmen no tenir dret a vaga

Des de Reus, gestionen trucades de la Catalunya Central

Els treballadors del telèfon 061  d'atenció sanitària estan vivint una situació problemàtica. Aquest dimarts han organitzat una roda de premsa a Tarragona  per fer diverses reclamacions i queixes que estan patint.

En aquestes, han explicat que des de la sala de l'edifici d'emergències del 112 de Reus s'atenen trucades en diversos indrets de Catalunya. Fins ara eren de la demarcació de Tarragona, Lleida i Alt Pirineu i, properament, s'hauran de fer càrrec de trucades  de la Catalunya Central. 

Així mateix, han reclamat la internalització  del servei que, actualment, la Generalitat  té adjudicat a Ferrovial. Els empleats han afirmat que són un servei públic i han demostrat ser «essencials». Alhora, han assegurat que no tenen dret a vaga  perquè quan en convoquen els decreten uns serveis mínims del 100% que els impedeixen poder fer aturades.

Situacions similars

Les queixes dels treballadors del 061 són molt similars a les viscudes a les del 112  les últimes setmanes. Tots dos depenen de l'empresa Ferrovial, que ha guanyat els concursos públics de la Generalitat per prestar el servei. 

Denuncien falta de personal, contractes majoritàriament a temps parcial, no poder dur a terme vagues perquè se'ls imposen serveis mínims del 100% i estar regits pel conveni de telemarketing, entre altres. 

La delegada de personal d'UGT de la sala de Reus del 061, Olga González, ha parlat sobre aquest aspecte. Ha detallat que la seva tasca consisteix en coordinar l'atenció mèdica dels ciutadans que els truquen i que cal fer-la ràpidament perquè a vegades la vida de persones «va de segons».

També ha comentat que no han rebut la paga extra que la Generalitat va donar al personal sanitari per la feina feta durant la pandèmia. Tot i això, ha afirmat que «no estem aquí per això, sinó pels nostres drets. Volem un conveni propi».

Amb l'arribada de la pandèmia  se'ls ha multiplicat la feina. Els treballadors han arribat a pics de 58.000 trucades diàries. El 061, arreu de Catalunya, són un miler de Treballadors. Una seixantena, treballen a la sala de Reus, on actuen «colze a colze» amb el personal sanitari.

Càrregues contra Ferrovial

Les queixes també s'han fet contra Ferrovial. Els empleats els han acusat de generar «problemes» amb les nòmines. «Cada mes hem de fer reclamacions, per ampliacions d'horaris no pagades o festius no pagats», ha assegurat González.

També han manifestat que «totes les emergències del país estan en mans de la mateixa empresa» que «es lucra amb la sanitat». Per tot plegat han instat el Govern a internalitzar el servei.

Han demanat «un gest» a l'executiu perquè s'asseguin a parlar amb els sindicats. «Els que dirigeixen el país també truquen al 061 i al 112», ha dit González.