Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un penjador d'una escola amb motxilles penjades

El TSJC manté les mesures cautelars del 25% de castellà en dues escoles de Tarragona

Amb la nova resolució del tribunal ja són tres centres educatius tarragonins afectats per la mesura

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la petició de la Generalitat per revocar les mesures cautelars que s’estan aplicant en sis centres educatius i que obliguen a impartir el 25% de les classes en castellà, segons ha avançat RAC1 i ha pogut confirmar l’ACN. La decisió del TSJC afecta sis centres educatius catalans, dos d'ells a Tarragona i Els Pallaresos.

En sis resolucions diferents, el tribunal argumenta que la nova normativa aprovada pel Govern i pel Parlament «no afecta de forma automàtica» les resolucions judicials prèvies que havien acordat implementar aquestes mesures cautelars. Segons el TSJC, la nova regulació sí que influeix en els nous projectes lingüístics que es facin a cada centre, però mentre això no passi, «la mesura no resulta incompatible amb el nou marc normatiu».

Amb aquestes sis resolucions ja són vuit en total les que mantenen les mesures cautelars dictades prèviament per aplicar el 25% de castellà en centres concrets. Una de les dues escoles afectades per la primera resolució està a Vila-seca.

Dubtes sobre la constitucionalitat de la nova regulació aprovada pel Govern

En aquest sentit, les resolucions del TJSC afegeixen que és cert que el nou marc sí que pot limitar la tutela cautelar que es pugui acordar a futur, i és per això que el tribunal ha mostrat els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la nova regulació. «No obstant això, aquest marc general en cap cas incideix de forma instantània sobre situacions jurídiques individuals ja reconegudes», insisteix el TSJC.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya remarca que «tot i que la legislació no defineixi el castellà com a llengua vehicular, el seu ús està reconegut en la nova normativa i el dret individual a rebre l’ensenyament en castellà té base constitucional i està contemplat en la legislació bàsica estatal».