Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall de diversos apartaments turístics a la Costa Daurada

El sector turístic de Tarragona es resigna a «pèrdues incalculables» i no espera remuntar abans del juliol

La FEHT fia la temporada al «mercat de proximitat» | Adeu a la clientela britànica i russa

Pla detall de diversos apartaments turístics a la Costa Daurada
L'economia turística del Camp de Tarragona s'ha desactivat de cop | Laia Solanellas

La veu del Xavi Guardià sembla apagada a l'altra banda del fil telefònic. Ens atén amable, com sempre, però no és difícil trobar quelcom que no acaba de rutllar. Una veu avui pausada, com la  temporada turística. Neguitosa, com la rutina d'hostalers i restauradors. Insegura, com l'economia dels pròxims mesos. Guardià és el portaveu de la Federació d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). És la veu, a grans trets, del sector econòmic més potent  del Sud del país.

Fa poques hores que les comarques de la Costa Daurada han entrat a la fase 1  de l'anomenada etapa de desconfinament, tant les que pertanyen al Camp de Tarragona com les que s'adscriuen a les Terres de l'Ebre. «Podríem dir que hem aprovat el primer parcial, però que sabem que quedea molt encara abans dels exàmens finals», intenta explicar.

És clar, però, a l'hora de recordar que «per al nostre sector turístic, aquesta entrada a la fase 1 té una importància relativa». Poden obrir, sí, però encara no poden venir els clients que segueixen confinats.

Els negocis de temporada no esperen obrir abans de la fase 3 del desconfinament

Guardià creu que l'estiu de 2020 implicarà «pèrdues incalculables» per al sector a Tarragona. Incalculables, de fet, fins que un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el centre d'estudis Eurecat posi números  a la tragèdia i resolgui una de les grans preguntes encara sense resposta. «L'estudi ja s'ha començat, però no esperem resultats abans de finals d'any», avisa el portaveu. «Incalculables», doncs, de moment.

Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada
La incertesa és la gran protagonista a pocs dies de començar l'estiu 2020 | Laia Solanellas

Des de la FEHT avisen que, en aquesta fase 1 acabada d'estrenar, «només està reobrint  la restauració que ja estava oberta abans de la pandèmia». Els comerços de tot l'any. «Aquells negocis estacionals, de temporada, segueixen tancats en la seva gran majoria», explica Guardià. No creu que obrin abans d'iniciar la tercera fase, la d'un desconfinament  notablement més tou.

Del juliol fins a l'octubre: el sector turístic de Tarragona dibuixa un nou calendari

Tampoc espera que les grans instal·lacions d'allotjament puguin posar-se les piles abans de la tercera fase perquè, recorda, «molts dels potencials clients que haurien d'habitar-los pertanyen a províncies que encara romanen tancades  i confinades». Fins que això no canviï, Guardià espera. «El nostre calendari mental és de destinar el juny a poder-nos preparar bé i afrontar una temporada turística entre el juliol i l'octubre», detalla. «Ho signaríem encantats», s'acontenta. Parla de mal menor.

port
Refugi 1 del Moll de Costa de Tarragona, punt de trobada dels creueristes | Àngel Ullate

Sí que exposa, però, que aquest mal menor difícilment comptarà amb el múscul d'uns visitants internacionals  que es donen ja per pràcticament perduts aquest estiu. «Farem el que puguem, però és molt, molt difícil», repassa. Espais aeris encara tancats, turoperadors desactivats, reserves i antelacions pels aires i incertesa global. El turisme d'avió sembla enguany més complicat que mai. L'aposta és substituir-lo pel turisme de cotxe. De proximitat.

El turisme de proximitat, l'as a la màniga per salvar els mobles aquest estiu

«Mercats tan potents per a nosaltres com el britànic o el rus enguany són extremadament complicats», exposa. Suposen, a grans trets, el 50% del total que la Costa Daurada rep cada any. L'altre 50% són visitants «de la resta de Catalunya, Espanya i el sud de França» que poden moure's amb facilitat per carretera, que poden esperar a última hora per decidir-se «i que un cop aquí no estan lligats a res i poden decidir si allarguen estada o si marxen abans» per l'autonomia de les quatre rodes.

Pla detall de la platja de la Pineda, a Vila-seca
L'aposta pel sol i platja, gran revulsiu turístic de les comarques costaneres | Laia Solanellas

Xavi Guardià albira que «aquest és l'any del  turisme de proximitat», i fien les darreres cartes de la temporada a aquesta jugada. Ja no per salvar els beneficis, que no n'hi haurà, sinó per amortir les pèrdues  i per salvar els mobles. La lluita ja no és per acumular beneficis, sinó per mantenir la persiana oberta un estiu més.

Els empresaris del turisme demanen flexibilitat per tornar a posar-se en marxa

En aquest sentit, però, des de la federació demanen cops de mà. Els expedients de regulació temporals (ERTO) s'estan acarnissant sense miraments amb el sector des d'abans de la Setmana Santa, i molts establiments tindran problemes per recuperar  el pols.

La FEHT demana «poder anar recuperant el personal  a poc a poc, a mesura que el necessitem», i no haver de reocupar al 100% de la plantilla de cop. «Sóc optimista  en aquest sentit, però també prudent», contesta. «Necessitem que tornar-nos a posar en marxa sigui fàcil», demana. Pràcticament ho implora.

Terrassa a Cambrils buida.
Les terrasses ara ja poden obrir amb el 50% de la seva capacitat. | Laia Solanellas

Guardià també demana «rebaixar o condonar» les  taxes d'ocupació i servei que els negocis han d'assumir per operar aquesta temporada, «i el 2021 ja en tornarem a parlar». Subratlla que «ajornar els pagaments  no ens soluciona res» i saluda iniciatives com la que encapçala l'Ajuntament de Tarragona i que han seguit molts altres consistoris de permetre ampliar l'espai de terrassa  sense cap cost afegit. Són dies excepcionals.

El turisme britànic i rus representen prop del 50% del total cada any visita la Costa Daurada

Els empresaris  del territori ja van clamar ajuts amb urgència després d'una trobada virtual conjunta a finals d'abril, i estan disposats a fer «tot allò que hàgim de fer» per tal de posar a punt els seus establiments i complir amb les mesures de seguretat que les autoritats sanitàries requereixin.

Negocis tancats arreu del passeig de Salou
El passeig de Salou hauria d'estar ara bullint d'activitat | Laia Solanellas

Guardià, però, demana unificar un protocol  a escala estatal o europea per garantir un mateix llenguatge per a tothom. «Només així estarem al 100% preparats per rebre visitants i ells estaran al 100% convençuts que poden confiar  sense por en nosaltres», exposa.

En l'estiu del turisme de proximitat, la Costa Daurada s'aferra a les virtuts «del lideratge i de la marca consolidada» per tal de salvar el terratrèmol més gran que recorda després de dècades de solvència. «Estar al llindar de l'excel·lència és la manera de mantenir la millor posició de sortida quan això engegui a rodar de nou», proposa. Tot això perquè, malgrat el sotrac, el turisme  seguirà sent la principal font de riquesa del territori un cop passi la tempesta.