Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar en una UCI amb pacients amb covid-19

Les UCI dels hospitals del Camp de Tarragona arriben al nivell més baix des de l'octubre de 2020

Actualment hi ha 19 pacients crítics en centres tarragonins | El passat 7 d'octubre de 2020 n'hi havia 17

La Covid-19  ha destrossat moltes vides des de la seva arribada i ha causat molt patiment per aquells que l'han patit i els que han estat a primera línia de batalla per combatre-la, sigui des d'un centre sanitari o d'un laboratori per buscar un vaccí. Un dels grans herois d'aquesta pandèmia han estat els professionals del sector sanitari que han estat al peu del canyó a les Unitats de Cures Intensives (UCI). Els primers dies, amb un coneixement escàs del virus i tota la feinada que es venia a sobre, es van omplir de pacients en estat crític a causa del SARS-CoV-2. 

A la regió sanitària del Camp de Tarragona, aquest fet s'ha viscut arribant a un col·lapse hospitalari crític. El pic més alt de les UCI d'aquesta zona va ser el 6 d'abril de 2020, durant la primera onada i recentment instal·lada la Covid-19 a les nostres vides, quan hi havia 70 pacients crítics. Aquesta xifra, afortunadament, no s'ha tornat a repetir durant la pandèmia. Des de llavors, el punt més alt es va registrar a principi de febrer de 2021. L'1 i el 2 d'aquest mes s'arribava a 69 pacients crítics a les UCI de la regió sanitària. 

Aquest dimecres 21 d'abril de 2021, segons les dades del Departament de Salut — que facilita a través del portal web dadescovid.cat—, hi ha 19 pacients crítics a les unitats de crítics dels hospitals del Camp de Tarragona. La xifra, tot i ser alta, és positiva i dona aire perquè no es registraven aquestes dades des del passat 7 d'octubre de 2020, quan hi havia 17 persones ingressades en estat crític. És a dir, s'ha tardat 197 dies —poc més de 6 mesos— per repetir unes dades  similars al territori.

5 mesos seguits per sota dels 20 crítics al Camp de Tarragona

El Camp de Tarragona ha viscut moments molt millors als que hi ha actualment durant la pandèmia. L'etapa que es pot considerar més tranquil·la, pel que fa a la Covid-19, a les UCI del Camp de Tarragona és entre el 4 i el 16 de juliol de 2020. Aquests dies, segons les dades de Salut, no hi havia cap pacient ingressat en estat crític. Des de llavors, han estat dies comptats amb aquesta xifra a les UCI. 

D'altra banda, per sota de les xifres actuals a les unitats de crítics tarragonines es van registrar entre el 9 de maig (20 crítics) i el 8 d'octubre de 2020 (21 crítics). Durant aquests 5 mesos, a les UCI del Camp de Tarragona va haver-hi menys de 20 pacients ingressats per Covid-19 amb l'esmentat pic més baix possible de 0 persones durant el juliol.