Un raïm acabat de collir en una finca de Bellmunt del Priorat

L'avís d'Unió de Pagesos sobre la verema d'enguany: serà almenys un 25% menor

A l'Alt Camp, on ja fa dies que es cull el raïm, la producció s'ha reduït entre el 25% i el 50%

Unió de Pagesos preveu que la verema d’enguany, que ha començat fa uns dies a Catalunya, serà almenys un 25% menor que la mitjana d’altres anys, per la sequera que ha patit gran part del territori i les temperatures extremadament altes. Aquestes qüestions han fet avançar la collita en algunes zones, on va començar a finals de juliol o principi d’agost.

En aquest sentit, el sindicat agrari considera que la collita també es veurà afectada per l'estancament de preus del raïm i el vi, que les empreses compradores paguen a les viticultores i viticultors. Unió de Pagesos ha afegit que «l’elevat increment de costos de producció (gasoil, de fitosanitaris i fertilitzants) impedeix que els preus puguin ser compensats».

Tot i l’afectació de la sequera i les altes temperatures, que han accelerat la maduresa del fruit, Unió de Pagesos destaca que la manca de pluges també ha permès l’absència de fongs, amb una millor qualitat del producte. Cal recordar que els últims dos anys han estat marcats per una reducció de la verema, el 2020 a causa del míldiu, i el 2021, per la sequera.

Entre un 25% i un 50% menys de collita a l'Alt Camp

A la comarca de l'Alt Camp ja fa dies que s'està collint chardonnay, pinot i macabeu i també s'ha començat a veremar ull de llebre. Segons Unió de Pagesos, en general, la collita s'ha reduït entre un 25% i 50% menys respecte a un any normal. En aquest sentit, el sindicat ha alertat que el macabeu comença a minvar en molts llocs de la comarca.

Pel que fa a la DOQ Priorat, ja s’ha començat a veremar raïm blanc a la part baixa de la comarca, a Bellmunt i el Molar. En aquesta zona, el sindicat agrari ha destacat la resistència d’algunes bodegues a incrementar el preu del raïm tot i que el Consell Regulador de la DOQ n’ha demanat un augment.

A l’Alt Penedès, l’augment de temperatura han fet que ja s’estiguin collint varietats primerenques com chardonnay, pinot noir i muscat i s’estigui a punt a collir merlot, ull de llebre i macabeu, tot i que amb produccions més baixes, especialment a les zones on l’aigua ha estat més escassa.