La URV vol atreure més noies a les enginyeries mitjançant tallers a l'ESO

Només un 24% dels estudiants de grau de l'àmbit de l'Enginyeria i l'Arquitectura a la universitat són dones

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) vol que a l'àmbit de l'Enginyeria i l'Arquitectura hi hagi més noies. Ara mateix, està molt masculinitzat: només el 24% dels estudiants de grau d'aquest àmbit són dones, mentre que el pes de les noies sobre el total de la matrícula de grau frega el 60%.

Per atreure-les, la universitat ha engegat la jornada «Girls' Day», amb cinc tallers per donar a conèixer a les estudiants de 3r d'ESO, moment en què han de decidir cap a quin àmbit d'estudis s'encaminen, què és l'enginyeria i quines aplicacions té. Les alumnes han viscut en primera persona diverses tasques perquè es facin una idea sobre què tracten els estudis de l'ETSE i l'ETSEQ i les aplicacions al món laboral.

Per primera vegada, l'empresa d'aplicacions electròniques per a l'automòbil Lear ha participat al «Girls' Day» amb una 'scape room' ideada per a l'ocasió per les enginyeres de l'empresa. Les noies han fet un viatge al passat, el 1984, i havien de tornar al 2019 després de superar una sèrie de proves successives amb un temps límit de 30 minuts.

Tallers d'enginyeria mecànica i química

Al taller d'enginyeria mecànica han conegut com és el procés de creació d'un producte, en aquest cas un patinet, i han pogut fer modificacions en els materials a través d'una anàlisi sobre un model en 3D per ordinador. Al taller d'enginyeria química, d'altra banda, han experimentat amb la producció d'hidrogen i han fet moure un automòbil només propulsat amb hidrogen.

També han conegut l'alimentació del futur a través de les impressions 3D. I l'associació d'estudiants URBots els ha preparat un camp de futbol per poder-hi desplaçar un robot, que havia de fer gols.

Redescobrir les grans referents

El recorregut pels tallers l'han conduït investigadores i noies estudiants dels diferents graus d'Enginyeria perquè les alumnes d'ESO vegin que hi ha referents en aquest àmbit. De fet, hi han sigut històricament —Ada Byron, Hedy Lamarr, Pilar Careaga Basabe— i continuen sent-hi. Es considera, però, que en la història de la ciència s'han superat els obstacles formals i que queden els estereotips.

Precisament, per desfer aquests clixés s'organitzen jornades com el «Girls' Day», perquè vegin que l'aportació de les dones és necessària i que els equips de treball mixtos obtenen un millor rendiment.

Un total de 180 noies de 21 centres

Entre la jornada d'avui dimarts, 29 de gener, i la del 12 de febrer, hauran participat en la novena edició del «Girls' Day» un total de 180 noies de 21 centres de secundària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.