Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de dues estudiants just abans de començar el primer examen de selectivitat al Campus Catalunya de la URV

La URV dribla la crisi i matricula un 3,4% més d'alumnes de grau que el curs anterior

La Universitat s'esreny el cinturó en el nou pressupost 2021 | Les matrícules de màster també es disparen un 15%

Lluny del que els primers indicis podien inferir, la realitat és que l'any de la Covid-19 ha suposat un increment d'estudiants matriculats a la Universitat Rovira i Virgili (URV). El darrer Consell de Govern del curs 2020 ha confirmat aquesta setmana les dades definitives de matrícules de grau i màster a la universitat  pública del Sud de Catalunya, amb un denominador comú: més demanda i més alumnat malgrat les dificultats. El primer curs obertament —i forçadament— virtual  de la història de la URV ha atret més estudiants que el darrer curs decididament presencial previ a la pandèmia.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Les dades són clares. El nombre d'estudiants de grau ha crescut un 3,4% i el d'alumnes de màster s'ha incrementat un 15% a la Rovira i Virgili per al curs 2020-21, després de validar les dades definitives d'admissions d'aquest primer quadrimestre  acadèmic. Els diversos campus repartits arreu del territori han confirmat la tendència, amb un augment considerable també dels joves  que havien demanat estudiar a la URV com a primera opció: un 25% més que l'any passat. La mitjana a les universitats públiques  catalanes és d'un 16% més, fet que reforça el bon moment de forma i d'imatge de la Rovira i Virgili arreu del país.

Medicina o Psicologia, entre els graus més demandats a la URV en el curs acadèmic marcat per la pandèmia

Bé sigui per la desvetlla de vocacions o bé sigui per la reducció d'oportunitats al mercat laboral, la decisió de seguir estudiant a la universitat ha estat compartida per milers de joves arreu de les coamrques tarragonines. Els graus d'Administració i Direcció d'Empreses, Dret,  Medicina o Psicologia són els que han rebut més demanda —moltes més sol·licituds que places ofertes—, i els màsters de Formació de Professorat, Enginyeria Computacional i Matemàtica i Nutrició i Metabolisme també segueixen el mateix camí.

Imatge d'arxiu de la façana de la Rovira i Virgili
La URV, universitat pública i de referència del Sud de Catalunya | Cedida

D'entre les dades validades pel darrer Consell de Govern també destaca que el 63% dels alumnes de la Rovira i Virgili provenen de les comarques de Tarragona, mentre que un 16% arriben des de la resta del país —essencialment Barcelona—, un 12% provenen de la resta de l'Estat i un 9% són alumnes internacionals. Els moviments Erasmus s'han desplomat enguany a causa de les restriccions de la pandèmia: han arribat un un 67% de joves menys i n'han marxat un 41% menys en comparació amb l'any anterior. El programa de mobilitat estatal SICUE  es mou en xifres similars.

La URV aprova el pressupost 2021 amb el compromís de tornar-se a estrènyer el cinturó

Actualment, la Universitat Rovira i Virgili compta amb prop de 12.000 alumnes  de grau, una tercera part dels quals en són de nou accés. El darrer Consell de Govern també ha servit per aprovar un nou pressupost  de 111,5 MEUR per afrontar l'any 2021, lleugerament superior a l'any passat, però on la Universitat s'emplaça a tornar-se a estrènyer el cinturó per tal que als números puguin quadrar amb èxit. S'esperen retallades en recerca, pràctiques o algunes línies de beques, en aquest sentit.

Com a apunt final, la Rovira i Virgili no ha tancat l'any sense abordar un dels grans maldecaps acadèmics de cada any: l'abandonament  de les aules. La universitat pública segueix, malauradament, per sobre de la mitjana, però durant el curs passat la taxa d'abandonament es va quedar al 15% del nou alumnat, clarament per sota del 20% d'anys anteriors.

L'alleugeriment de les exigències a causa de la Covid-19 ha pogut tenir molt a dir, i el grau amb més abandonament és el d'Arts i Humanitats, amb un 23% dels estudiants que no arriben a treure's el títol. La URV tanca el 2020 amb més reptes dels que tenia al gener, amb una pandèmia  mundial a la porta i, això sí, amb més alumnes matriculats a les seves aules (virtuals). Una oportunitat i una reponsabilitat a parts iguals de cara a un 2021 incert, especialment incert.