Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt de la rectora de la URV, María José Figueras

La URV limitarà al màxim l'activitat presencial durant el primer quadrimestre del nou curs 2020/21

El model de docència serà híbrid i combinarà l'aula física amb la virtual | S'han seguit els consells dels experts

Pla curt de la rectora de la URV, María José Figueras
María José Figueras, rectora de la Rovira i Virgili des del 2018 | Àngel Ullate

La Universitat Rovira i Virgili (URV) està decidida a limitar al màxim l'activitat presencial durant, com a mínim, el primer quadrimestre del pròxim curs acadèmic 2020/21. La institució que encapçala la rectora Maria José Figueras ha seguit fil per randa les recomanacions d'experts com el doctor Antoni Castro o el físic Àlex Arenas per tal de planificar el retorn a les aules a partir del pròxim 28 de setembre, i ha decidit augmentar la prudència en tots els camps. Cal recordar que les aules de la URV són buides des de l'equador del març, amb l'única excepció d'una Selectivitat  atípica marcada per la Covid-19 el passat mes de juliol.

«Els experts ens recomanen que es redueixi al mínim possible la presencialitat  als nostres campus per tal de disminuir de manera significativa la possibilitat de contagi», ha argumentat la rectora Figueras en un correu electrònic enviat a tota la comunitat universitària i al qual ha tingut accés TarragonaDigital. «D'aquesta manera es contribuiria a minimitzar la propagació de la pandèmia al nostre territori i s’evitaria una eventual paralització  de l’activitat presencial en poques setmanes», ha asseverat Figueras a l'alumnat i professorat de la Rovira i Virgili  a pocs dies del retorn.

La fórmula URV a partir de setembre: classe presencial per allò «imprescindible», virtual per a tota la resta

El model de docència  que se seguirà a la URV serà mixte, a cavall entre les aules físiques i les virtuals, tal com va ja avançar TarragonaDigital en un reportatge recent sobre el nou inici de curs. Les advertències  dels experts, però, s'han fet sentir a l'hora de calibrar la balança. «Adoptarem una modalitat mixta amb la presencialitat limitada  en nombre d'alumnes», ha confirmat la rectora, «potenciant el que es consideri imprescindible  per part dels ensenyaments». És a dir, presencial per l'indispensable i virtual  per a tota la part educativa que es pugui. Els matisos són flexibles i poden variar en funció de les peculiaritats de cada estudi, asseguren des de la URV.

Classe de la URV
La URV allarga el període de preinscripció als màsters | URV

Aquestes excepcions imprescindibles  on es jugarà fort la carta de la presencialitat contemplen escenaris «com les activitats pràctiques, els seminaris, les activitats avaluatives, les tutories acadèmiques i les activitats lectives, sobretot de primer curs», ha explicat la rectora. Una reunió imminent entre els rectors catalans, el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon i el nou conseller de Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, marcarà els detalls i les indicacions més concretes a seguir.

Àlex Arenas (URV): «Cal minimitzar la presencialitat a les aules per reduir el risc»

Experts com Àlex Arenas, una de les grans veus acadèmiques del país des de l'esclat de la pandèmia, han insistit per activa i per passiva en «l'error de maximitzar la presencialitat» en la nova etapa universitària que està a punt de començar. Figueras explica que Arenas i el doctor Castro «van analitzar la situació epidemiològica actual» al territori abans de fer una proposta  concreta, i van detectar que la taxa actual de casos confirmats per cada 100.000 habitants «és entre quatre i cinc vegades superior al llindar recomanat» que marcaria el límit en 50 positius. L'àrea metropolitana de Tarragona, en aquests moments, en supera els 200.

«L’equip de direcció de la URV, en vista de les dades i de l’opinió dels experts, considera que aquestes mesures són imprescindibles  i constitueixen l’única alternativa responsable per fer front a la situació», sintetitzen des del rectorat de Tarragona. La Rovira i Virgili  defensa que «hem de donar exemple a l’hora de vetllar per la salut de la nostra societat i, al mateix temps, mantenir la nostra missió formativa i de generació del coneixement» i confia que, a mesura que la situació sanitària ho permeti, es pugui anar implementant un major grau de presencialitat  als estudis.

Sí que hi haurà, però, una altra diferència  molt significativa respecte a la passada primavera. La rectora de la URV ha confirmat que «a diferència del període de confinament, les instal·lacions de la Universitat estan accessibles  a tothom» des del primer dia, en consolància a les normatives i protocols de seguretat  vigents. Figueras ha encoratjat a la comunitat universitària «a adaptar-nos amb il·lusió i professionalitat» a través d'un breu vídeo que ja ha fet públic des del rectorat.