Pilar Benejam ha estat investida aquest divendres Doctora Honoris Causa per la URV.

La URV investeix la mestra i investigadora Pilar Benejam com a Doctora Honoris Causa

Va ser una de les pioneres de l'ensenyament dels estudis socials a Catalunya | És la setena dona que rep aquesta distinció de la universitat tarragonina

La mestra i investigadora Pilar Benejam ha estat investida Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili (URV) aquest divendres. Com a mestra, Benejam ha divulgat nous corrents de la geografia, i com a investigadora, s'ha centrat en l'anàlisi de la docència. Però per a ella, una activitat i l'altra no poden desvincular-se, i així ho ha fet palès en el seu discurs d'investidura, en què ha reflexionat sobre què és ser un bon mestre i, finalment, quin paper hi té la universitat per formar-los. És la setena dona distingida com a Honoris Causa per la universitat tarragonina.

Tal com ha explicat en el seu discurs, per a Benejam els mestres haurien de tenir una formació científica perquè «el coneixement s'ha de justificar amb raons, que són diverses i no totes tenen la mateixa versemblança». Ha considerat igualment indispensable la vinculació entre teoria i pràctica perquè «per construir el coneixement professional s'han de tenir experiències que donin significat i posin a prova la teoria».

«Cal que el professorat universitari tingui un coneixement pràctic de l’escola, al nivell per al qual pretenen preparar», ha afirmat. També ha reclamat que «els mestres - tutors que col·laboren en les pràctiques rebin una preparació específica per participar en la formació dels futurs docents i per fer equip amb el professorat universitari». Aquestes idees es basen en la premissa de Benejam que «el coneixement sobre l'aprenentatge sempre està en construcció». Si bé ha enumerat tres factors immutables que permeten facilitar-lo: la dimensió emocional dels alumnes, el seu context social i econòmic, i l'equip de mestres.

Pionera de l'ensenyament dels estudis socials

Antoni Gavaldà, professor del departament d'Història i Història de l'Art, ha estat el padrí del nomenament i ha fet la 'laudatio' destacant les aportacions de Pilar Benejam en cada moment de la història del país en la segona meitat del segle XX. En el seu vessant com a mestra, la seva trajectòria professional va començar als anys 60 a les escoles Talitha, fora del sistema educatiu oficial, i Costa i Llobera, de Barcelona, on va coincidir amb el geògraf Enric Lluch i es van convertir en pioners de l’ensenyament dels estudis socials.

Pilar Benejam Doctora Honoris Causa URV
La rectora de la URV, María José Figueras, posant el birret a la nova Doctora Honoris Causa, Pilar Benejam. | Universitat Rovira i Virgili

Com a investigadora es va convertir en referent de la didàctica de les ciències socials. Amb la creació de l'Escola Normal a Sant Cugat del Vallès, va dedicar-se plenament a la formació del professorat, i va formar part de la direcció de l'Escola de Mestres quan el centre va ser capdavanter a Catalunya i a l'Estat. L'any 1995 va assolir la càtedra d'universitat. La seva obra científica és dispersa perquè ha participat en l'elaboració d'informes universitaris, per a la Generalitat i per al Ministeri d'Educació i Ciència; és cofundadora de la revista 'Enseñanza de las Ciencias Sociales', i té llibres de text de diverses editorials.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha destacat durant l'acte d'investidura «la visió de futur, la mirada crítica i analítica» i el compromís amb l’educació amb valors de Pilar Benejam. I ha ressaltat la dignificació que aquesta mestra, «i mestra de mestres», ha fet de la professió en un moment de «cert desànim generalitzat i intencional, en què la feina de mestres s'ha posat en qüestió i és mirada amb lupa».