Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del Campus Sescelades de la URV, a Tarragona

La nova oferta de màsters virtuals dispara les prematrícules a la Rovira i Virgili per al pròxim curs

Creixen un 20% respecte el curs passat | S'eliminen els estudis d'Arqueologia Clàssica per manca d'alumnes

Pla general del Campus Sescelades de la URV, a Tarragona
El Campus Sescelades de la URV és un dels més actius del territori | Àngel Ullate

La Universitat Rovira i Virgili (URV) sembla haver encertat amb el moviment de virtualitzar  14 nous màsters a partir del setembre. La universitat pública de Tarragona va accelerar el moviment —al qual cal sumar altres 10 màsters que ja oferia a distància— als mesos de maig i juny, amb previsió d'amortir l'efecte i les caigudes de la Covid-19 quant a la demanda d'alumnes de cara al pròxim curs. Les dades de prematrícules avalen la decisió: la Rovira i Virgili ha rebut més sol·licituds d'estudiants de màster que l'any passat.

«Vam fer un esforç seriós de reconvertir  una quinzena de màsters a l'esfera virtual, i també un altre esforç important d'ampliar el període de preinscripcions durant tot l'agost», explica Domènec Puig, vicerector de Planificació Acadèmica, Docència i Professorat, en declaracions a TarragonaDigital. «I estem molt contents, fem una valoració molt positiva perquè hem aconseguit atraure a més persones preinscrites als nostres màsters que en altres anys».

Malgrat que la tendència  inicial era negativa i apuntava a un descens clar del nombre d'estudiants de màster —al juny era, provisionalment, una caiguda d'un 13%—, el gir de virtualitzar l'oferta i de permetre fer a distància  o semipresencial fins a 24 dels 54 màsters en oferta a Tarragona ha permès capgirar la truita. A 31 d'agost, dia en què es tanca el termini, la URV va registrar un increment del 20% de prematrícules  de màster respecte a l'any passat, amb vora 2.000 estudiants  interessats.

Les prematrícules de màster a la URV creixen un 20% malgrat les incerteses de la Covid-19

«Hem notat que la demanda s'ha incrementat en especial en els estudis que seran virtuals  o semipresencials», confirma Puig, «i s'ha disparat en estudis concrets com el màster en Psicologia General Sanitària». L'interès també s'ha multiplicat en altres estudis com el màster en Nutrició i Metabolisme o el d'Enginyeria Computadora i Matemàtiques. «La tendència  general ha estat a l'alça respecte a l'estiu anterior malgrat les incerteses de la Covid-19», destaca. L'afectació de la pandèmia, insisteix, és «imprevisible». Però el vicerector es considera «moderadament optimista».

Pla curt de la rectora de la URV, María José Figueras
María José Figueras, rectora de la Rovira i Virgili des del 2018 | Àngel Ullate

«Sí, vull ser optimista perquè un 50% dels preinscrits són alumnes estrangers que cursaran els seus estudis a distància amb nosaltres i que, per tant, han arribat a nosaltres conscients de la situació sanitària del nostre país i gràcies a les noves eines de virtualització», assevera. «Malgrat les barreres físiques, mantenim l'alta demanda internacional que caracteritza els nostres estudis de màster», assegura. En cas de confirmar aquestes prematrícules en les xifres de matrícula finals, la URV  hauria esquivat un obstacle majúscul enguany: la presencialitat.

La Rovira i Virgili es queda sense el màster en Arqueologia Clàssica per manca d'alumnes

El vicerector  de Planificació Acadèmica detecta que «és aquí, en la finestra dels màsters, on més podem créixer  en els pròxims anys» fora de les fronteres de l'àrea metropolitana. Les exigències d'enguany, però, deixen cadàvers al camí. La Rovira i Virgili ja havia avisat que tenia previst eliminar  de l'oferta acadèmica aquells estudis de màster que no arribessin al mínim de 20 estudiants preinscrits, el «mínim per fer-los rendibles», tal com ha insistit Puig. Malgrat que es tenia que diversos estudis poguessin veure perillar el seu futur, finalment només un màster no ha superat el tall.

Pla mitjà de dues estudiants just abans de començar el primer examen de selectivitat al Campus Catalunya de la URV
Dues estudiants, just abans de començar el primer examen de selectivitat a la URV | ACN

Es tracta del màster en Arqueologia Clàssica, que no ha arribat a aquest mínim d'universitaris i, tal com han confirmat des de la Universitat a aquest digital, efectivament desapareixerà de la graella de forma immediata. «Ja no l'oferirem més, i el que ara farem serà repensar  aquests estudis, redefinir-los, per proposar un nou programa acadèmic que els pugui tornar a enlairar en un futur per millorar  la nostra oferta acadèmica», ha confirmat Puig. El marge és de dos anys, de manera que el nou màster cridat a substituir els estudis fallits es tornarà a oferir de cara al setembre de 2022.

Més demanda també als estudis de grau: la URV afronta el setembre amb bones previsions

En paral·lel a les novetats sobre les prematrícules de màster, cal recordar que el gruix de l'alumnat de la Rovira i Virgili beu dels estudis de grau: l'oferta més nombrosa. Si bé encara no es coneixen les xifres definitives de cara al pròxim curs, les dades d'assignacions i sol·licituds a la URV que han sortit dels darrers exàmens de Selectivitat  suposen un augment de la demanda del 12%, una dada que el vicerector  valora com a «molt positiva».

«Encara cal veure, però, si finalment s'acaben matriculant  amb nosaltres» i si la dada es confirma, es mostra prudent el vicerector. «Tot fa pensar que la tendència anirà per aquesta línia, ja que som la universitat  catalana on més ha crescut la demanda», celebra. Matisa, però, que l'augment d'estudiants no aniria de la mà d'un augment pressupostari  per fer front a les noves necessitats per part de les administracions, a qui Puig demana «un acompanyament i una compensació» per fer viable el salt endavant. En mig d'una voràgine sense precedents i amb el comodí dels estudis virtuals, la URV sembla haver donat amb la tecla encertada per no perdre pistonada.