tgn

La URV dissenya una exitosa APP per posar a prova el coneixement del vocabulari català

El joc és anònim, només dura cinc minuts i ja supera els 100.000 participants

Un joc web o mòbil de només cinc minuts  per mesurar i posar a prova el teu coneixement del vocabulari en llengua catalana. Aquesta és la proposta dels investigadors Roger Boada, Marc Guasch i Pilar Ferré, membres del grup de Recerca en Psicolingüística de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que, en només quatre dies, ja ha cridat l'atenció de més de 100.000 participants. L'aplicació és anònima, no requereix cap registre i únicament llença a l'atzar dotzenes de paraules en català que el jugador ha de rumiar si existeixen o no.  Sembla fàcil, oi? Si tens cinc minuts i la curiositat desperta, en aquest enllaç pots provar-ho tu també.

El joc té un objectiu de recerca al darrere per als seus creadors: detectar els paràmetres d'evolució o les facilitats d'aprenentatge de la llengua a persones no nadiues, desenvolupar noves eines per ensenyar el català, desenvolupar criteris d'anàlisi objectius dels texts en llengua catalana que puguin crear nous materials docents adaptats al nivell dels usuaris  o estudiar quin tipus de paraules són les més fàcils de processar o retenir a la memòria.  El joc és obert a tothom, independentment del seu nivell, l'edat o el lloc on visquin els usuaris.

L'estudi dels investigadors de la URV inclou més de 40.000 paraules registrades

Quan s'inicia el joc comencen a aparèixer una sèrie de paraules aleatòries i el participant ha s'assenyalar si la coneix o no. El criteri per seleccionar aquests mots és que hagin estat pronunciades, com a mínim una vegada en els darrers quatre anys, a la televisió pública TV3. Però no totes existeixen ni són correctes, naturalment. En total, l'estudi inclou la suma de 40.777 paraules diferents.

Un cop finalitza el 'test', es dona la possibilitat de compartir el resultat a les xarxes socials i de comparar els resultats amb el dels altres usuaris que han jugat a la mateixa aplicació.  I tu, quin nivell de vocabulari català creus que tens?

També et pot interessar