Pla detall de la façana del rectorat de la URV a Tarragona, amb la inscripció de la universitat i diverses banderes

La URV desplega el seu pla d’emergència energètica amb l'objectiu de reduir el consum

La universitat ha reduït les hores de calefacció a tres franges horàries i ha modificat l'horari dels edificis durant el desembre

La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona ha iniciat el desplegament del pla d’emergència energètica aprovat en el darrer Consell de Govern. En aquest sentit, ja s'han constituït la comissió general d’emergència energètica i 19 equips de treball d’eficiència energètica, que determinen l’aplicació de mesures específicament per edificis.

Segons ha explicat la URV en un comunicat, el pla respon a la previsió de l’increment de la factura de l’energia per l'increment del preu de l'electricitat i els combustibles. A aquesta contingència, cal sumar la finalització del contracte actual del subministrament de manera consorciada amb les universitats catalanes i l’inici del nou.

En aquest sentit, l'objectiu de la universitat tarragonina és reduir el consum d’energia en un 20%.

Primeres mesures en marxa

Una de les primeres mesures que ha aprovat la comissió d’emergència energètica —i que ja és d’aplicació— és l’establiment de quatre estadis de climatització, que canviaran en funció de la previsió meteorològica i l’estat dels edificis: aturada, engegada per franges horàries, engegada tota la jornada o engegada amb preescalfaments.

Des de fa una setmana s’ha activat el segon estadi, per franges horàries, de manera que la calefacció s’encén als edificis de la URV durant tres hores al matí i tres hores a la tarda, que determinen els equips locals en funció de l’activitat i afluència de cada edifici. També s’ha aprovat limitar l’ús de calefactors, que només són permesos als espais que no arriben als 19 graus.

Així mateix, la comissió ha acordat la modificació dels horaris d’obertura, tancament i climatització dels edificis per al pont del desembre i els dies previs al tancament de Nadal. Per la seva banda els CRAI adaptaran la seva activitat a la general de l'edifici.

Fins a final d’any també s’avaluarà l’eficiència energètica dels equips informàtics i es posa a disposició de tota la comunitat universitària un decàleg per integrar accions en el dia a dia que permeten reduir la petjada ecològica i alhora contribuir a l’estalvi del consum d’energia.

En aquest sentit, la comissió d’emergència energètica es reuneix periòdicament per fer el seguiment de les mesures i adoptar-ne de noves en funció de les necessitats de consum.