Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Actors de recreació històrica de la urv

La URV recrea com era la vida dels actors de teatre durant la Tàrraco romana

L’Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili ha utilitzat una de les comèdies clàssiques de Plaute per recrear els costums del teatre romà

Actors de recreació històrica de la urv
L'Aula de Teatre ja va presentar aquesta obra al  festival Tàrraco Viva de l'any passat | URV

L'Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgiliha recreat com era la vida dels actors de teatre en l'època romana, a través d'El soldat fanfarró, del també actor clàssic, Plaute.

Dins el món del teatre, es poden veure adaptacions d'obres de totes les èpoques, des de més antigues fins a més contemporànies. Tot i això, són adaptacions fetes amb la tècnica i avenços d'avui en dia, basant-se només en el text original. El que costa més de trobar, són companyies de teatre que a banda d'interpretar una obra, intentin recrear de manera fidedigna com s'interpretava aquella obra, i com era la vida i les rutines dels actors i d'una companyia de teatre, en el moment que va ser escrita.

L'Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili ha intentat fer precisament això. A través de la recerca i la reconstrucció històrica, l'Aula i Zona Zàlata intentaran respondre a les preguntes de Com era el teatre a l’antiga Roma? Com s’escrivia i es representava el teatre popular? Quines eren les vicissituds d’una companyia de teatre en aquella època?, recreant la vida dels actors i el teatre en l'època de la Roma clàssica.

L'acte forma part del cicle 'Llegim el patrimoni. Literatura i Història', que impulsa el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Biblioteca Pública de Tarragona, i el taller de Lectura de l’ONCE.

L'obra escollida és el soldat fanfarró, una comèdia de Plaute que narra la història del soldat Pirgopolínices, i servirà de base per complir el doble repte de la lectura d’un clàssic del teatre i la divulgació sobre el teatre a l’antiga Roma.

La jornada s'ha dividit en dues conferències, una recreació teatral, una sessió de comentaris i una visita guiada que tindran lloc els dies 4, 11, 18, 25 i 29 de febrer al Tinglado 4 del Moll de Costa de Tarragona, on està emplaçat provisionalment el MNAT.

Els actes que es faran cada dia són els següents:

Dimarts 4 de febrer  es farà la conferència 'Plaute i el seu teatre', per part de Maite Blay, professora de clàssiques a l’INS Pons d’Icart, i Joan Pascual, responsable de l’Aula de Teatre URV – Zona Zàlata. Tal com es podrà veure a la conferència, Plaute era un actor que volia fer riure a la gent que omplia els teatres per veure'l, sense voluntat moralitzadora ni d'alliçonar. Blay i Pascual treballaran els arquetips d’aquest tipus de comèdia i veuran si se’n repeteixen patrons a les obres de Shakespeare i Molière.

Dimarts 11 de febrer, conferència 'El teatre popular romà' a càrrec de Joan Pascual, que repassarà els diferents gèneres teatrals en època romana.

Dimarts 18 de febrer,   l’Aula de Teatre de la URV – Zona Zàlata fa una petita reflexió sobre la vida dels actors i el teatre en època de la Roma clàssica a través de la recreació de la vida d’una companyia de teatre romà. El públic podrà observar com vivien els actors, com s’organitzaven, com subsistien.

Dimarts 25 de febrer,  després de la xarrada del dia 4 sobre Plaute, es farà una sessió de comentaris sobre alguna obra proposada, a la Biblioteca Pública de Tarragona.

Dissabte 29 de febrer,  visita a l’exposició Tàrraco/MNAT, que recull materials i elements del teatre romà de Tàrraco, així com la visita a les excavacions en curs.

L'obra que l’Aula de Teatre de la URV – Zona Zàlata mostraran en el cicle “Llegim el patrimoni. Literatura i Història”  és una adaptació d'aquella que van oferir en el darrer festival Tarraco Viva, i és un resultat del laboratori de teatre clàssic romà de l'aula, un espai que treballa per la recerca i la reconstrucció històrica per conèixer, alhora, el teatre contemporani.