La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, durant la visita a una finca afectada per les últimes gelades

L'impacte de les gelades en la pagesia de la demarcació de TGN: pèrdues de 14 MEUR

Unió de Pagesos xifra les pèrdues en el sector de la fruita seca a Catalunya en més de 32 milions d'euros

El vent i les gelades del passat cap de setmana a Catalunya han provocat unes pèrdues de 32,4 milions d'euros en el sector de la fruita seca català, segons les estimacions que ha fet Unió de Pagesos. Segons els càlculs, algunes comarques del Camp de Tarragona i del Pla de Lleida perdran entre el 90% i el 100% de la collita.

Unió de Pagesos quantifica en uns 19,4 milions d'euros les pèrdues en l'ametlla, un 90% d'una collita mitjana, mentre que en l'avellana la producció prevista caurà un 33%, amb un impacte econòmic de 8 milions d'euros. Pel que fa al cultiu de la nou, aquest caure al voltant del 60%, una xifra que suposa uns 4,2 milions d'euros de pèrdues.

L'impacte a la demarcació de Tarragona serà de gairebé 14 milions d'euros

El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre perdran prop de 14 milions d'euros en conjunt a causa del vent i les gelades. En el cas del cultiu de l'ametlla, Unió de Pagesos xifra les pèrdues en 4,58 milions d'euros a les Terres de l'Ebre i 1,33 MEUR al Camp de Tarragona. La comarca de la Terra Alta és de les més afectades en el cultiu de l'ametlla, amb un impacte negatiu de 3,2 milions d'euros.

Pel que fa a l'avellana, el vent i les gelades al Camp de Tarragona faran caure la producció un 33%, provocant unes pèrdues d'uns 8 milions d'euros, 4,8 dels quals al Baix Camp; 2,2 a l'Alt Camp, i 1,57 al Tarragonès. «En aquests moments del cicle de cultiu representa una pèrdua important que agreuja la situació de la pagesia, ja tocada per les greus davallades de producció i d’ingressos de les darreres campanyes», afirmen des de l'organització.

Unió de Pagesos afirma que l'assegurança és «ineficient»

L'organització agrària ha denunciat que l'actual assegurança d'explotacions de fruita seca és «del tot ineficient», ja que «ha deixat al descobert la majoria de les afectades». En aquest sentit, des d'UP s'ha afirmat que «les cobertures i condicions, tant les establertes per a l'ametller com les de l'avellaner, són tan deficients que la pagesia es veu incapaç de contractar-les».

Unió de Pagesos també ha criticat que «els danys per gelada es valoren per explotació i no per parcel·la, la qual cosa dificulta accedir a les indemnitzacions quan són determinades varietats d'ametlla les més afectades, i també accedir en el cas d'explotacions mixtes amb superfícies en secà i superfícies en reg».

Per tot això, UP ha reclamat al Ministeri d'Agricultura i a Enesa que, «davant del fracàs de la línia i dels greus perjudicis que provoca al sector, i amb més imprevisibilitat pels efectes del canvi climàtic», abordin la millora «urgent» d'aquesta assegurança.

L'organització agrària demana ajuts directes a la Generalitat

Unió de Pagesos també ha demanat al Departament d'Acció Climàtica ajudes directes a la pagesia professional. Així mateix, també han sol·licitat línies de finançament a interès zero per a totes les explotacions que ho necessitin, a través de l'Institut Català de Finances i amb els avals de la Generalitat; una adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa al sistema de mòduls de l'IRPF i mesures fiscals per a la resta.

A més, UP ha exigit que s'acceleri el pagament de tots els ajuts del Contracte Global d'Explotació per donar liquiditat a la pagesia (ajuts pel medi ambient i el clima, a la modernització de les explotacions i a la incorporació de joves). Alhora, han demanat que hi hagi diàleg amb les entitats bancàries per permetre retardar dos anys el pagament dels préstecs vinculats a les inversions efectuades per la pagesia.