Panoràmica de vinyes de la DO Tarragona, a la comarca de l'Alt Camp, amb la muntanya de Miramar al fons

La verema de la DO Tarragona i la DO Conca de Barberà: menys raïm, però de qualitat

Les altes temperatures i la sequera han avançat la collir d'enguany

Les Denominacions d'Origen Tarragona i Conca de Barberà esperen una verema entre un 5% i un 20% menys voluminosa que l'any passat. Les altes temperatures d'aquests darrers mesos i la sequera han fet que el raïm sigui més petit i hagi madurat abans, fet que també fa avançar la collita. És una situació similar a la de la DO Penedès, que espera entre un 20% i un 25% menys de collita, tot i que de més qualitat.

En el cas de la DO Tarragona, les varietats més primerenques de la zona de la Ribera d'Ebre i de zones de prop del mar del Baix Camp ja s'estan començant a collir, però el gruix de la producció —la de l'Alt Camp— s'agafarà a partir del 25 d'agost. A la Conca de Barberà la verema s'avançarà entre una i dues setmanes i començaran a finals d'agost.

En aquest sentit, les dues DO es mostren convençudes que la qualitat serà alta, tot i que no serà excepcional com la del 2021.

La DO Tarragona preveu un 5% menys de collita

El president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, espera que la collita sigui un 5% menor. «Hi ha força raïm, sobretot en varietats autòctones com el macabeu, el moscatell o la garnatxa. A causa de la baixa pluviometria pot ser que la producció caigui un 5%, depenent de la pluja que hi hagi fins a mitjans de setembre», ha dit. Més dificultats han tingut amb les varietats foranes, com el cabernet o el chardonnay, de les quals «hi ha poc raïm».

Ferré ho justifica per la calor que ha fet les últimes setmanes. Un aspecte que afecta tota la collita i fa que la verema s'avanci. «S'està accelerant la maduració. El gra queda més petit, al cep li falta hidratació i acumula sucres més ràpidament, sense una maduració completa de la pell», ha indicat. Aquest fet condicionarà els vins que es faran, que seran «molt aromàtics i molt nets».

El responsable de la DO Tarragona ha afegit que «en canvi, a nivell de boca serà més difícil treballar les amargors, ja que la pell i el pinyol no han acabat de madurar, i això es pot notar en l'anyada».

Menys producció a la DO Conca de Barberà, però de qualitat «bona o molt bona»

Pel que fa a la Conca de Barberà, el president de la DO, Ricard Sebastià, ha concretat que durant aquest estiu les temperatures han baixat força a la nit, quasi sempre per sota dels 20 graus, i això ha fet que la «maduració mantingui més l'acidesa i la frescor en el raïm». Els grans seran més petits i aquest fet els obligarà a fer un treball enològic al celler «de menys maceració perquè hi haurà més proporció de pell i pinyol».

«Hi ha raïm, però pesarà poc. La qualitat serà bona o molt bon, tot i que tindrem entre un 10% i un 20% menys de producció que l'any passat», ha pronosticat Sebastià. Amb tot, confia que unes pluges de darrera hora puguin fer augmentar la mida dels grans.