Persona portant un timó.

La mar feta museu a través de l'experiència a l'Observatori Blau del Port de Tarragona

El Museu del Port de Tarragona reinventa l'experiència de descobrir tots els secrets del mar amb aquesta activitat única

Ningú dubta que la història de Tarragona està estretament lligada a la mar. Una ciutat que sempre ha abraçat, a través del seu important Port, l'oceà i tot el que li ha brindat: des de la riquesa cultural, històrica i econòmica, i fins i tot, gastronòmica. Des del Port de Tarragona sempre han estat conscients d'aquest valor i no han escatimat esforços per fer valdre tot aquest patrimoni i història.

De fet, en poques setmanes se celebrarà l'aniversari de la reinauguració del Museu del Port de Tarragona. Més d'un any d'obres i una inversió d'1,75 milions d'euros van retornar tota l'esplendor al fons patrimonial portuari, ubicat al recinte del Refugi 2 del Moll de Costa.

L'èxit obtingut durant aquest temps és la prova que certifica que el nou Museu del Port és una visita d'aquelles que cal experimentar per entendre Tarragona i també el món del mar.

Un espai on conèixer històries i tresors a través d'un museu del segle XXI, ple d'elements audiovisuals i interactius, així com una museografia que no es deixa cap escletxa per repassar sobre aquest port bimil·lenari.

Museu del Port de Tarragona.
Fa més de 20 anys que el Museu del Port difon tot el relacionat amb el mar. | Cedida
 

Un Port que fa bategar la vida cultural de Tarragona

A més a més del nou Museu, el Port de Tarragona és un dels principals batecs culturals de la ciutat gràcies a la gran diversitat i quantitat de mostres i activitats que es programen al Moll de Costa. També destaquen les visites guiades de tota mena i una gran oferta d'activitats familiars i escolars.

D'entre aquestes, si hi ha una joia és sens dubte l'Observatori Blau, el qual va obrir portes el 2018 i més de 5.300 persones ja n'han pogut gaudir, una xifra remarcable si tenim en compte que hem viscut una pandèmia entremig.

Peix en un museu.
Els més petits (i grans) descobriran tota la cadena del peix al Serrallo. | Cedida
 

L'Observatori Blau: descobrint la línia temporal del peix

«M'ha encantat! Ha sigut màgic! Quan podem tornar?». Aquesta és la reacció de la Joana, una alumna del Col·legi Escolà Espiga de Lleida que ha visitat per primer cop l'Observatori Blau i que encara està al·lucinant amb l'experiència. Tanmateix, és una de les reaccions habituals en totes les visites, i és que no és una visita com qualsevol altra: és una experiència sensorial única que et trasllada al fons marí i et transporta per tots els passos fins a la Llotja del Serrallo. La mar, en concentrat.

L'espai didàctic Observatori Blau està ubicat al cor del Port de Tarragona: la Confraria de Pescadors. És un emplaçament privilegiat i ideal per conèixer 'in situ' tot el procés que realitza el peix, des que és al fons marí fins que arriba a la taula.

L'Agnès Oliver, una de les monitores de l'activitat, explica com als nens i nenes «els brillen els ulls» quan entren l'Observatori i no és per menys, ja que compta amb efectes visuals i sonors que et transporten fins al fons del mar, així com reproduccions a gran escala de les trenta espècies marines que més es comercialitzen a la Llotja del Peix de Tarragona, com poden ser tonyines, pops, escamarlans o crancs.

«Una de les coses que més m'agrada veure és l'emoció que els desperta i aquest vincle emocional, amb el peix i amb el mar, que es potencia a l'activitat» afegeix l'Agnès. 

Nens en una excursió.
Els més menuts gaudeixen i aprenen amb la visita a l'observatori. | Cedida

Una experiència didàctica i sensorial única

Imagineu un fragment de la mar Mediterrània posat en un museu. A través dels sons, els jocs de llum i les pantalles, l'Observatori Blau transporta el visitant al fons marí i el va recorrent mentre aprèn tots els seus secrets. 

Un cop ja s'han adquirit tots els coneixements sobre l'ecosistema marí, és el torn de descobrir els principals sistemes de pesca que s'utilitzen a la nostra costa i, com no pot ser d'altra manera, la història del barri del Serrallo. L'últim pas de la visita i que també és una experiència única, és l'accés a la Llotja del Peix, on es pot viure una subhasta i tot el funcionament de l'engranatge que permet que el peix arribi a la nostra taula.

Museu del Port de Tarragona.
Les visites es poden concertar per a totes les edats. | Cedida
 

L'Observatori Blau rep visites escolars de tots els punts de Catalunya, però també es pot gaudir en línia gràcies a l'activitat digital que es pot sol·licitar a la web del Port de Tarragona.

Sigui en línia o presencialment, l'Observatori Blau és una de les joies de la corona del Museu del Port de Tarragona. Una experiència didàctica única que de ben segur que encantarà els petits de casa.