Òscar Dalmau amb el seu llibre 'Manual d'adoctrinament de l'escola catalana'

VOX Tarragona esclata contra un llibre irònic sobre el procés català: «Demencial»

Òscar Dalmau tergiversa la col·lecció il·lustrada 'A poc a poc' de Pere Prats Sobrepere en el seu llibre 'Manual d'adoctrinament de l'escola catalana'

Quan s'apropa el dia de Sant Jordi són molts els escriptors que ho aprofiten per a presentar els seus nous llibres. Les llibreries s'omplen de primeres edicions, a més de desplegar les seves parades durant la diada del 23 d'abril.

Tot i això, n'hi ha que no es deslliuren de la polèmica. Un d'ells ha estat el llibre 'Manual d'adoctrinament de l'escola catalana', fet pel comunicador Òscar Dalmau.

El periodista desmunta la vella tesi de l'adoctrinament a través d'una versió lliure i «tergiversada» d'un clàssic de la normalització lingüística a les escoles: la col·lecció de llibres il·lustrats a la lectoescriptura 'A poc a poc' (La Galera), de Pere Prats Sobrepere.

Un llibre que ha creat polseguera a l'entorn del partit polític de VOX. En concret, des de la secció provincial tarragonina han esclatat a les xarxes socials per aquest llibre que va sortir publicat el passat 7 d'abril.

«Demencial»

Des de les seves xarxes socials, VOX Tarragona han criticat el llibre infantil 'Manual d'adoctrinament de l'escola catalana'. Un missatge que han compartit amb una fotografia d'un exemplar en un prestatge d'una llibreria. 

El partit d'extrema dreta considera «intolerable» l'edició d'aquest llibre, que té en portada el missatge 'Espanya ens roba'. «Aquest és el nivell demencial del separatisme», accentuen des de VOX.

Una crítica molt allunyada de les intencions de l'autor que és fer befa sobre el presumpte biaix catalanista a l'escola catalana. Tot i això, VOX ha «exigit» a l'esquerra i al separatisme «que tregui les urpes dels nostres fills».

El llibre d'Òscar Dalmau

El llibre d'Òscar Dalmau ha causat aquesta polèmica. Per fer possible aquesta edició, el comunicador va demanar permís al seu l'il·lustrador, Pere Prats, per manipular els originals amb nous textos que «porten a l'extrem» l'imaginari de l'adoctrinament (antiespanyol, independentista), per així desmuntar-lo.

El resultat és el llibre 'Manual d'adoctrinament de l'escola catalana' (Bridge), un títol que s'ha cuinat durant anys però que arriba en ple debat sobre el retrocés del català, també a l'escola.

L'humorista recorre a la ironia per oferir —en aquesta clau— un «manual definitiu per ajudar els mestres a adoctrinar l'alumnat». El llibre converteix la històrica col·lecció il·lustrada per a escoles 'A poc a poc', dels anys 70, en una sèrie d'estampes i situacions escolars inversemblants a ulls de qui ha estat escolaritzat a Catalunya però que s'inspiren en les frases més recurrents contra la immersió lingüística i l'educació a casa nostra.

Dalmau, en aquest llibre, manipula els textos de les il·lustracions originals per fer befa sobre el presumpte biaix catalanista, que no antiespanyol, a l'escola catalana. I no ho fa amb subtilesa, sinó portant l'argument a l'extrem, amb pissarres que resen l'«Espanya ens roba» o fent menció a mestres que no deixen anar al lavabo els alumnes que parlen en castellà.

«Vist des d'aquí, te'n rius, perquè sabem de què va i per què és l'únic remei que queda; però tinc els meus dubtes que a la resta de l'Estat no vagi calant això, com una pluja fina», deia Dalmau reflexionant sobre el sentit del seu darrer llibre.

L'autor reflexionava així a propòsit d'una recordada intervenció al Congrés del diputat de Ciutadans Toni Cantó, parlant sobre l'escola catalana, i que Dalmau ha convertit en «el pròleg» del llibre.