L'Albiol de nit discover

L'Albiol s'adhereix a la Declaració sobre la Defensa del Cel Nocturn de les Muntanyes de Prades

El conjunt de municipis que formaran part del Parc Astronòmic treballen per rebre la consideració 'Destinació Turística Starlight'

L'Albioltambé reivindica la qualitat del seu cel nocturn. L'ajuntament del municipi s'ha adherit  a la ‘Declaració sobre la Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum de les Estrelles’, coneguda com a Declaració de La Palma, com a pas previ per formar part del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

L'Ajuntament de Prades i l'Ajuntament de l'Albiol, juntament amb altres municipis, porten mesos treballant per assolir la certificació de les Muntanyes de Prades i del Montsant, com a Destinació Turística Starlight  (DTS) que emetrà la Fundación Starlight al finalitzar tot el procés d'auditoria aquest 2020.

Les condicions més favorables per a l'observació astronòmica

Segons aquesta acreditació, es certifica els municipis  que la integren, de quatre comarques de la demarcació, compten amb un  cel nocturn d'excel·lent qualitat, amb una foscor per sobre de 21 mag/arcsec2, la mesura que s'utilitza per mesurar la qualitat de la foscor del cel.

Aquest fet, sumat als  baixos índexs de contaminació lumínica, configuren un entorn ideal per desenvolupar activitats relacionades amb aquest recurs natural. En aquest sentit, l'Ajuntament de l'Albiol hi participarà amb la creació d’un punt d'observació del cel nocturn al Castell medieval.

Observar el cel, un dret universal

Les Destinacions Turístiques Starlight, tal com ha detallat el consistori, són destinacions que reuneixen unes  qualitats excel·lents per a l'observació del cel  i la realització d'activitats relacionades amb l'astroturisme.

Amb aquesta qualificació es podrà gaudir de l’observació del cel i descobrir els  valors naturals, culturals i paisatgístics associats. L'Ajuntament de l'Albiol valora la destinació Starlight com a molt positiva, ja que es tracta «d'una certificació  que valora  ciència i turisme de forma conjunta».

La Declaració de La Palma, que va ser signada per representants de la UNESCO, l’Organització Mundial de Turisme, la Unió Astronòmica Internacional i altres organitzacions internacionals; declara el dret a tenir un  cel nocturn  no contaminat que permeti gaudir de la contemplació del firmament, que ha de ser considerat com un dret inalienable de la Humanitat.