Una font amb aigua rajant

Primer poble de Tarragona en alerta per l'aigua: demana als veïns que estalviïn

Es preveu un estiu que pot ser «complicat» per la sequera i l'escassedat d'aigua dels aqüífers

La sequera i l'escassedat d'aigua dels aqüífers amb què s'abasteix Alforja són motiu de preocupació al municipi i al consistori. Es preveu que hi hagi un estiu «complicat» per aquests dos fets i l'alcalde d'Alforja, Joan Josep Garcia, ha fet pública el seu amoïnament.

Unes declaracions que va fer durant l'acte públic de presentació del llibre' 'El Grup Actiu de Pagesos d'Alforja (SEGE), 1969-1991'. Garcia es va dirigir als assistents per demanar-los un bon ús racional i contingut en el consum d'aigua i va expressar la preocupació per l'abastiment d'aigua al municipi durant aquest estiu.

Per tot plegat, l'alcalde va instar a tothom a estalviar aigua. Un missatge que s'anirà repetint durant les pròximes setmanes i mesos, ja que si no plou de forma generosa, la previsió per aquest estiu és que Alforja visqui una situació complicada.

Preocupa la situació dels aqüífers d'Alforja

Alforja utilitza l'abastiment d'aigua per a ús de boca i consum domèstic, principalment. També es fa servir per al funcionament d'equipaments com la piscina municipal (que reutilitza l'aigua d'un any per l'altre), per als usos de la petita i mitjana indústria i per als usos agrícoles.

D'altra banda, per a usos de jardineria i manteniment públic, el municipi s'abasteix d'aigua d'un pou situat a la urbanització dels Horts d'en Serra. La qualitat d'aquesta, però, no és suficient per a ser utilitzada com a aigua de boca. Per aquest motiu es fa servir per al reg i per a tasques de neteja i manteniment de l'espai públic.

Els aqüífers d'Alforja es van reomplir després del temporal Glòria, assegura l'alcalde. Des de llavors no hi ha tornat a haver pluges abundoses, per la qual cosa els recursos acumulats van minvant mentre la sequera es manté.

Per aquest motiu, l'alcalde va demanar reduir tant com sigui possible el consum d'aigua i que estalviem, ja que l'estiu, si no plou, pot ser «complicat».

Un minitransvassament

Diversos municipis del Baix Camp, on hi ha Alforja, van iniciar els tràmits per transferir una part de l'aigua del minitransvassament de l'Ebre davant de l'Agència Catalana de l'Aigua. Un fet que ajudaria els pobles que en total sumen uns 6.000 habitants.

L'aigua que s'hauria de transferir des de l'Ebre no significaria, en cap cas, un augment dels cabals ja compromesos en el minitransvassament. 

La tramitació, per a la que es va demanar el suport tècnic del Consell Comarcal del Baix Camp, és en diferents fases. A Alforja, per exemple, el ple municipal va aprovar que es fessin les gestions necessàries per dur a terme aquest projecte, però de moment, la resta de municipis s'han d'acabar de pronunciar.

En qualsevol cas, el cost d'execució d'aquesta obra requereix la participació de diversos municipis i el suport d'altres administracions superiors.