Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la façana principal de l'Ajuntament d'Alforja

Decisió contundent de l'Ajuntament d'Alforja per evitar un nou parc eòlic

El consistori s'oposa al projecte del Molló, a la serra del Mirador

El parc eòlic del Molló ha rebut un cop de porta. Alforja ha modificat el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal per protegir l'àrea sud-oest del municipi. Es tracta de la zona on s'havia plantejat la implantació de cinc aerogeneradors per part de l'empresa EDP Renovables España.

El Molló preveu instal·lar molins de vent als termes d'Alforja i Arbolí al Baix Camp i de Porrera i Cornudella de Montsant al Priorat. El projecte està pendent de l'informe de viabilitat de la Ponència d'Energies Renovables. L'Ajuntament d'Alforja no és l'única veu de la zona afectada que s'ha oposat frontalment al parc.

Prioritat, la candidatura per la UNESCO, també l'ha rebutjat públicament. Considera que «posa en perill el connector biològic». De fet l'entitat ha presentat al·legacions al tràmit de la Ponència d'Energies Renovables.

L'Ajuntament d'Alforja confia que, amb aquest canvi al POUM, quedi protegida la serra del Mirador, coneguda també com el Molló. Una àrea que es considera «peça clau» de la infraestructura natural que connecta diversos espais de muntanya. Alguns dels espais que hi queden connectats són àrees de la Xarxa Natura 2.000.

El projecte preveu cinc molins i tota la infraestructura associada

La modificació del POUM permet suspendre, dos anys com a màxim, la tramitació i atorgament de llicències d'aquesta mena. Joan Josep Garcia, alcalde d'Alforja, espera que l'avantprojecte de parc eòlic quedi «en paper mullat». De fet, encara que no fos així, presentarien al·legacions al projecte.

Garcia manté que «el territori ja estem prou ple de molins, cal una anàlisi des de la Generalitat sobre on i com s'han d'implantar els parcs eòlics». Des de Prioritat es posicionen en una línia similar i consideren que és un projecte amb un impacte visual molt gran tant al Baix Camp com al Priorat. El membre de la plataforma prioratina Joan Vaqué afirma que «aquests projectes no aporten riquesa al territori, sinó que se l'emporta».

Recorda que s'està plantejant un pla de sostenibilitat d'àmbit general, i és on creu que cal centrar els esforços. També subratlla que, tal com han defensat a les al·legacions presentades, el parc eòlic plantejat suposa un risc. En concret per al possible Parc Natural de les Muntanyes de Prades, que quedaria a pocs metres dels molins.

Aquest fet, apunten, podria afectar molt negativament la biodiversitat de la zona. El parc eòlic que es projecta al Molló contempla la instal·lació de cinc aerogeneradors amb 31 MW de potència. Cada molí fa 115 metres d'alçada i es preveu repartir-los entre quatre municipis, tot i que tres dels cinc entren, almenys parcialment, al terme d'Alforja.

En paral·lel als aerogeneradors, Renovables España també preveu crear tres quilòmetres de noves vies d'accés fins al parc eòlic. També s'haurien de reformar tres quilòmetres de camins existents, construir una subestació i una torre meteorològica. Tot plegat amb unes obres que tindrien una durada prevista d'un any i mig.

Fa 21 anys ja es va impulsar un projecte de parc eòlic a la zona del Mirador. Joan Josep Garcia recorda que, aleshores, «els dirigents locals d'aquella època van fer una molt bona feina de protecció de l'entorn en aquell moment».