Una desena de persones han donat suport a l'expresident de Gepec, Andreu Escolà, a la seva sortida dels jutjats de Reus

L'expresident de Gepec, al jutjat per les protestes contra un parc eòlic a Riudecols

Els fets dels quals s'acusa Andreu Escolà van tenir lloc els anys 2019 i 2020

L'expresident del Gepec-EdC, Andreu Escolà, ha estat citat a declarar aquest divendres als jutjats de Reus per la seva participació en unes protestes contra la construcció del parc eòlic Lo Vedat del Pany de Riudecols, entre el 2019 i el 2020. La promotora Esbrug SL va interposar una querella contra deu activistes, entre ells Escolà, «per haver participat en accions contra les obres del parc eòlic».

En la seva declaració, l'activista només ha contestat les preguntes del seu advocat, assegurant que la querella és «una rebequeria» per haver paralitzat els treballs després de denunciar que la llicència ambiental havia caducat. El cas es troba en fase d'instrucció i ja han declarat quatre persones. Altres tres ho faran el 14 de juliol, mentre que tres restants estan pendents de ser citats pel jutge.

Una desena de persones vinculades a l'entitat ecologista Gepec-EdC han acompanyat l'expresident de l'associació en la seva visita als jutjats de Reus aquest divendres al matí. Escolà ha sortit de les instal·lacions judicials en poc més de mitja hora.

Defenses que les protestes s'emparen en el dret de la llibertat d'expressió i de manifestació

En declaracions a l'ACN, Carles Perdiguero, advocat d'Escolà, ha assenyalat que el seu client ha admès haver pres part de les accions de protesta en contra de la construcció del parc eòlic Lo Vedat del Pany de Riudecols, que segons ha assegurat, s'emparen en el dret de la llibertat d'expressió i de manifestació.

En aquesta línia, l'advocat ha manifestat que la querella interposada per l'empresa promotora del parc és «àmplia» i inclou «identificacions inconnexes i poc fonamentades», però que en cap moment «acredita l'autoria dels fets» pels quals s'acusa l'expresident de Gepec. L'advocat ha dit que demanaran l'arxivament de la causa.


 

Les obres, aturades des de fa un any

Escolà ha explicat que entre els delictes que se li atribueixen s'hi troben coaccions, desperfectes en maquinària o ocupació de l'espai, que s'emmarcarien en accions realitzades entre el 2019 i el 2020. És en aquests anys en què es van estendre les accions reivindicatives contra la construcció de Lo Vedat del Pany.

«Totes les activitats que hem fet han estat públiques, no hem fet mai res d'amagat, la nostra protesta ha estat de cara per transmetre-ho tant a la societat com al Govern», ha remarcat. Cal recordar que les obres del parc eòlic estan paralitzades des de fa un any, tot i que segons Escolà l'empresa promotora ha iniciat tràmits per actualitzar els permisos.

Aquest no és l'únic cas judicial al qual s'enfronta l'expresident de Gepec, ja que acumula altres tres denúncies: una per les protestes contra la construcció del parc eòlic entre Duesaigües i Riudecols, una segona relacionada amb la defensa del riu Siurana i la tercera pel presumpte robatori d'una placa franquista al pantà de Riudecanyes.