Imatge de les obres d’ampliació de la depuradora del Botarell

Botarell inaugura la nova depuradora, una garantia de sanejament actual i futur

La nova planta ha suposat una inversió superior als 2,7 MEUR

Botarell ha inaugurat la nova depuradora. Unes instal·lacions que han suposat una inversió de 2,7 milions d'euros i s'ha construït en un termini de 12 mesos. Aquesta infraestructura de la localitat del Baix Camp és de tipus compacte, amb tractament de fangs activats i d'aireació prolongada i reducció de nutrients.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Botarell, Lluís Escoda, acompanyats pel director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Àngel Xifré, i per la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, entre altres autoritats, l'han inaugurat aquest dissabte.

Durant l’acte inaugural la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp ha destacat la important feina que està fent l’ens comarcal com a Entitat Local de l’Aigua, conjuntament amb l’ACA, per planificar i executar les depuradores que falten al Baix Camp perquè tots els municipis tinguin un sistema de sanejament.

Actualment, la comarca compta amb 18 depuradores en servei que depuren les aigües residuals generades per més del 97% de la seva població.

També ha destacat la gestió comarcal de la majoria de les depuradores gràcies a l’empresa mixta comarcal Comaigua, exemple i referent com a model de gestió público-privada.

Inauguració de la depuradora de Botarell
La nova depuradora incrementa en més d’un 40% la capacitat de depuració actual | Cedida

Garantia de present i futur

La nova depuradora té una capacitat per tractar un cabal de 326 m3/dia, equivalent a una població de 2.000 habitants. A més, substituirà l’actual depuradora que saneja les aigües residuals del municipi, construïda als anys 80 del segle passat, i amb capacitat per tractar 200 m3/dia, que era per una població equivalent de 800 habitants.

S’incrementa així en més d’un 40% la capacitat de sanejar les aigües residuals del municipi.

Per tant, la nova depuradora garantirà les necessitats de sanejament actuals i futures, tenint en compte que el municipi ha doblat la seva població en els darrers 20 anys. A més d’ampliar la capacitat de tractament, la nova instal·lació garantirà una correcta eliminació del nitrogen.

La nova planta està ubicada a prop de la depuradora que fins ara estava en funcionament, però una mica més allunyada del nucli de població. Es retornaran les aigües degudament tractades al barranc de l’Empedrat, garantint una millora de la qualitat ambiental d’aquest curs fluvial.

Compromís de Botarell amb el medi ambient

En el seu parlament, l'alcalde de Botarell ha recordat la valentia del primer ajuntament democràtic del municipi amb el medi ambient, perquè ja l'any 1980 va contractar la construcció de la depuradora del municipi, per gairebé 6 milions de pessetes, quan el pressupost municipal era de 3 milions de pessetes. 

L'alcalde ha explicat que «altres pobles veïns tenien piscina i Botarell no, però Botarell tenia depuradora i la resta de municipis no. De fet Botarell, gràcies a la valentia d'aquell ajuntament, va ser un dels primers municipis de Catalunya en tenir depuradora».

Per la seva banda el director de l'ACA ha felicitat el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Botarell pel compromís i el treball conjunt per la bona gestió del cicle integral de l'aigua al Baix Camp.

Per últim, el director dels Serveis Territorials ha felicitat el municipi de Botarell per la visió de fa 40 anys d'optar per a fer la depuradora, ja que el sanejament i el reciclatge de l'aigua és molt important pel manteniment dels recursos hídrics subterranis.