Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Cel de Prades, un cel d'alta qualitat que tenim a la vora i que cal potenciar

El cel de Prades: el nostre sostre d'alta qualitat que atrau l'astroturisme

El projecte d'AstroPrades i l'Ajuntament de Prades estan treballant conjuntament per tirar endavant el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades

El Cel de Prades, un cel d'alta qualitat que tenim a la vora i que cal potenciar
Els entorns de Prades conviden a l’observació del cel | Aleix Roig d'Astroprades
 

Aleix Roig i la Georgina Serven són els fundadors d'Astroprades, un projecte que va néixer el 2015 amb l'objectiu de potenciar el cel de Prades,  uns mesos més tard, la Marta Garcia i la Gemma Garcia es van afegir al projecte. Gràcies a la seva iniciativa, el cel de Prades s'està posicionant en el món de l'astroturisme i, precisament, és això el que vol aconseguir AstroPrades. La primera acció que va realitzar va ser demanar un canvi en l'enllumenat del poble per reduir la contaminació lumínica i el consistori així ho va fer. En aquest sentit,  l'Ajuntament està treballant, conjuntament amb AstroPrades, per posicionar el cel de Prades dins del món de l'astroturisme. Actualment, ambdues entitats estan treballant per poder  tirar endavant el projecte de la construcció del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades  (PAP).  

Per què el cel de Prades?

Aquesta pot ser una pregunta que ens fem molts: què té d'especial el cel de Prades? La resposta més clara i concisa és que la qualitat del cel de Prades és deguda a la seva ubicació. Aleix Roig assegura que el municipi de Prades és petit i està situat a una zona on la contaminació lumínica dels voltants no l'afecta massa. Gràcies a la seva ubicació geogràfica  també ofereix una visió privilegiada. La vila vermella està situada a 1.000 metres per sobre del nivell del mar i, el fet de no tenir muntanyes molt altes, fa que  la condició de l'aire sigui estable i laminar, cosa que facilita l'observació de les estrelles. 

D'altra banda, Roig també apunta que és més probable que un municipi de petites dimensions, com Prades, apagui tots els llums que no pas que ho faci una ciutat més gran com Reus o Tarragona. A més,  la poca contaminació lumínica fa que moltes nits el cel estigui destapat. 

El documental 'El Cel de Prades'

'El Cel de Prades' és un documental dirigit per l'astrofotògraf, Carlos Uriarte, i per Astroprades i ha estat impulsat per la mateixa plataforma i per l'Ajuntament. El documental pretén treure profit de la qualitat del cel de les Muntanyes de Prades i el Montsant. L'Ajuntament va col·laborar en la realització del documental i ho va fer apagant tots els llums del municipi durant dues hores. Així doncs, el passat 8 de febrer, el municipi va poder gaudir d'una de les nits més fosques però també d'una de les més impressionants. L'apagada va permetre capturar les imatges pel documental  d'una manera més neta i sense contaminació lumínica, a més, tots els habitants de la zona de les Muntanyes de Prades van poder gaudir d'un cel esplèndid. 

El documental encara s'està acabant d'editar i es podrà veure al Centre d'Interpretació de les Muntanyes de Prades, tot i això, unes 1.500 persones van poder gaudir de les primeres imatges del documental. El passat 4 de maig,  es va organitzar una projecció de les primeres imatges del documental a la plaça Major on van assistir unes 1.500 persones. A més, durant la projecció,  el consistori va tornar a apagar els llums del municipi. 

Prades apaga els llums i encén els estels 4 de maig 2019
Imatge de 'Prades apaga els llums i encén els estels' del passat 4 de maig | Ignasi Llorens
 

L'Ajuntament treballa per potenciar l'astroturisme

Des de l'Ajuntament de Prades afirmen que  el documental ajudarà a potenciar l'astroturisme de la vila i que, amb l'apagada de llums, ja van notar una gran afluència de gent que, tot i el fred, es van acostar fins a la vila vermella per poder apreciar un cel sense contaminació lumínica. L'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, explica que ja han fet moltes accions per tal de lluitar contra la contaminació lumínica i per ajudar a potenciar el cel de Prades i, així, afavorir a l'astroturisme.

L'any 2015, a petició d'AtroPrades,  l'Ajuntament va fer una modificació en l'enllumenat de la vila. En aquell moment, la il·luminació de la ciutat era molt blanca i produïa molta contaminació, així doncs, el consistori va modificar els fanals del municipi per un tipus de llum que produís menys contaminació lumínica. En aquest context, l'alcaldessa afirma que han de «seguir treballant» per tal de seguir potenciant el cel de Prades i afegeix que «hem de caminar cap al futur Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades». 

El projecte del PAP avança cap a bon port

Des d'Astroprades van promoure la implantació d'un centre d'investigació  a la zona de les Muntanyes de Prades i Montsant. Un equipament capdavanter per poder posicionar les Muntanyes de Prades en l'astroturisme, a més, també seria un centre de divulgació i d'aprenentatge. Segons informa l'Ajuntament de Prades al TarragonaDigital,  ja han presentat el projecte i, ara, estan esperant l'aprovació d'urbanisme. El projecte del PAP se situa al pla de la Guàrdia, un terreny amb forma de cullera que el converteix en el lloc ideal per col·locar-hi el PAP. A més, també és una zona on la qualitat de la capa és més elevada.

D'altra banda,  AstroPrades segueix treballant amb noves activitats i en aquest sentit a partir del dia 22 de juny, el públic pot gaudir d'un sopar i d'un tast de vins a peu de vinya amb observacions amb telescopis automatitzats. També s'organitzaran activitats audiovisuals, el cicle d'activitats especial '50 anys de l'arribada a la Lluna', entre d'altres. Per a més informació i per aconseguir els tiquets entreu a la seva pàgina web

El cel de Prades, un cel de qualitat
Ermita de Sant Roc. Un dels entorns escollits per a les activitats de la temporada 2019-2020 | Aleix Roig d'Astroprades