Sara Bagés durant la presentació del projecte LIFE REMAR a la Sorbona de París

Comaigua presenta la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp en una jornada de la UNESCO

L'empresa que gestiona l'aigua al Baix Camp ha explicat el seu projecte LIFE REMAR a la Conferència Internacional sobre aigües subterrànies

Comaigua, la companyia referent en la gestió del cicle de l’aigua i de serveis mediambientals del Baix Camp, constituïda pel Consell Comarcal del Baix Camp i Sorea, ha participat en la Conferència Internacional sobre aigües subterrànies, organitzada per la UNESCO a la Universitat de la Sorbona de París. En el marc de l'esdeveniment, ha presentat el projecte LIFE REMAR de recarrega de l’aqüífer del Baix Camp.

Durant la trobada, celebrada el 18,19 i 20 de maig a la capital francesa, Comaigua va exposar el projecte LIFE REMAR, una prova pilot per recarregar l'aqüífer del Baix Camp amb aigua tractada a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Cambrils. El projecte REMAR, que compta amb finançament europeu, pretén fer front a l'escassetat d'aigua a partir de retornar, en unes condicions òptimes, un bé bàsic al seu medi.

Per fer-ho realitat, es farà servir una pionera tecnologia de gestió de recàrrega d'aqüífers, anomenada Managed Aquifer Recharge (MAR), mitjançant un sistema de basses artificials amb capes reactives per infiltrar l’aigua a l’aqüífer del Baix Camp.

Sara Bagés, la responsable del projecte

L'encarregada de fer la presentació a la jornada celebrada a la Universitat de la Sorbona va ser Sara Bagés, responsable del projecte, que va explicar que l'objectiu principal de la iniciativa és demostrar a escala real la viabilitat de la tecnologia per eliminar els contaminants emergents, els gens resistents als antibiòtics i patògens de l’aigua per renaturalitzar-la.

Bagés també va exposar les accions que s'implementaran durant el projecte, alhora que va presentar els primers resultats obtinguts en la caracterització hidrogeològica i la impermeabilització d’estacions de bombament, així com els resultats que s’esperen obtenir al final del projecte.

«Un projecte que pot esdevenir una referència»

La gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr, ha explicat que «el LIFE REMAR és un projecte que pot esdevenir una referència pel que fa a la gestió sostenible de l’aigua i retornar-la al medi. Participar en aquesta conferència internacional representa un reconeixement a la importància d’aquest projecte i aportem el nostre coneixement perquè es pugui implementar en altres zones amb unes condicions similars».

El projecte REMAR, finançat per la Unió Europea i que es preveu estigui enllestit l'any 2025, està liderat per Comaigua i compta amb la participació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i Mejoras Energéticas.

Procés de recàrrega de l’aqüífer del Baix Camp

Després de passar tots els processos de tractament per a la seva depuració, una part de l'aigua tractada a l'EDAR de Cambrils, 400 m³/dia, es conduirà cap a dues basses artificials que infiltraran l'aigua a l'aqüífer per a la seva regeneració, així seguirà un procés natural. Una capa reactiva, formada per materials naturals i situada al fons de les dues basses, afavorirà l'eliminació de contaminants emergents.

En aquest sentit, es farà una anàlisi contínua de la qualitat de l'aigua amb sensors multiparamètrics que s'instal·laran en diferents parts del procés. També es mesurarà l'activitat enzimàtica per controlar l'activitat de biodegradació en les capes reactives i s'analitzaran els contaminants emergents, microplàstics, patògens, gens resistents als antibiòtics, així com paràmetres químics i microbiològics convencionals.