Tretze pastors i catorze gossos han participat al 33è Concurs internacional de gossos d'atura de Prades

Moisés Tarrés i el seu gos Mac guanyen el Concurs de Gossos d'Atura de Prades

Hi han participat 13 pastors provinents de Catalunya, Comunitat Valenciana, País Basc i Mallorca

El pastor Moises Tarrés, originari de Viladrau (Osona), ha guanyat el 33è Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Prades. Juntament amb el seu gos Mac, Tarrés s'ha imposat als tretze pastors de l’estat espanyol que enguany han participat en la competició, absent durant dos anys per les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia.

Durant la competició, els pastors han demostrat les seves habilitats a l’hora de dominar un ramat d’ovelles. Obediència, temps i respecte envers el bestiar són els principals elements que el jurat ha valorat en el veredicte. Darrere de Tarrés s’han situat els pastors Hilari Novillo amb la gossa Beyoncé i Ismael Boix amb la gossa Neska, originaris de Santpedor i Morella respectivament.

L'esdeveniment ha reunit un miler de persones al camp municipal de futbol de Prades. L’alcaldessa del municipi del Baix Camp, Lídia Bargas, ha assenyalat que el certamen és un atractiu turístic a escala tant nacional com internacional i que representa un impacte econòmic directe en la restauració del poble.

Dues rondes per decidir el guanyador

El concurs, de caràcter competitiu, s’ha dividit en dues proves. En la primera, de set minuts de durada, l’obediència dels gossos i la destresa a l’hora de dominar el bestiar han estat clau per classificar-se en una segona fase. Dels tretze pastors inscrits, només cinc han aconseguit superar els reptes proposats.

En la segona ronda, els participants han hagut de dirigir el ramat a un corral, i després l’han hagut de treure en només cinc minuts. Solament tres ho han assolit en el temps indicat.

Quatre ramats al camp de futbol municipal de Prades

Una de les novetats d’aquesta 33a edició de la competició ha estat la rotació del bestiar. Amb la voluntat d’evitar estrès entre els animals, s’ha optat per augmentar un grup més de ramat. D’aquesta manera, han estat quatre els ramats que han sortit al camp de futbol municipal per disputar el concurs internacional de gossos d’atura de Prades.

Ara bé, que fossin més ovelles no ha rebaixat la dificultat de les proves. «El concurs de Prades sempre s’ha caracteritzat perquè les ovelles són bastant dures, els costa moure’s. Per això, calen gossos potents, han de treballar molt. Depenent de qui surt abans, pot deixar el ramat destarotat», ha assenyalat Moisès Tarrés, guanyador d’aquesta edició.

Aquest ha estat el segon concurs de gossos d’atura de Prades per a Tarrés, però el primer per en Mac, amb qui únicament s’hi comunica a través d’un xiulet. L’any 2019, aquest pastor de Viladrau va participar acompanyat per un altre ca, en Llamp. «El Mac ha fet una feina excel·lent, és un gos que treballa dia a dia i avui ho ha fet molt bé», ha expressat cofoi Tarrés.

Una reivindicació més enllà de la competició

Tot i que aquest certamen té un esperit competitiu, des de l’organització han aprofitat l'esdeveniment per a reivindicar la pagesia i la ramaderia. El president de l’associació de concursos de gossos d’atura de la Serra de Prades, Joan Musté, ha insistit en la necessitat de comptar amb el suport institucional.

«Estem perdent el sector primari, ens queixem que els boscos estan bruts, però no hi ha cap ajuda ni cap manera que els pastors tirin endavant. Tot són inconvenients; s’ha de regular, però fins a cert punt», ha lamentat Musté.