Imatge d'un mosquit picant una persona

Detecten el virus del Nil Occidental en mosquits d'una explotació hípica de Riudoms

S'han activat els protocols per fer un mostreig i determinar l'expansió del virus a la zona

El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha confirmat la presència del virus del Nil Occidental (VNO) a casa nostra. Ho ha fet després d'analitzar una mostra de 30 mosquits de l'espècie 'Culex pipiens' provinents d'una trampa ubicada en una explotació hípica de Riudoms (Baix Camp).

Davant la detecció del virus, el Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d'Acció Climàtica ha activat el protocol d'alerta de Nivell 2. Tot i això, la detecció no suposa una declaració oficial de focus de la malaltia, tot i que indica que el virus circula a la zona, motiu pel qual s'ha posat en marxa l'alerta.

En aquest sentit, les autoritats sanitàries han recordat que els cavalls i els humans poden patir la malaltia, però no són una font d'infecció per a altres cavalls o humans. La transmissió del VNO té lloc essencialment entre aus, i aquesta transmissió es produeix a través de la picada de mosquits infectats.

S'està estudiant la possible circulació del virus

El protocol del Departament d'Acció Climàtica està vinculat a un altre del Departament de Salut. Ambdós tenen la finalitat de poder implantar les estratègies de vigilància i control adequades, així com les accions necessàries per evitar casos tant en animals com en humans. En aquest sentit, s'han posat en marxa de mesures per detectar la possible circulació del VNO en animals hostes.

Per part del Departament d'Acció Climàtica s'està fent un mostreig en aus i cavalls en un radi de deu quilòmetres per determinar l'expansió del virus. Cal recordar que l'estiu passat es va detectar un focus de la malaltia en la mateixa explotació hípica, després de detectar anticossos recents del virus en un cavall.