Riudoms tindrà una estàtua d'Antoni Gaudí en un dels llocs més emblemàtics del municipi: les escales de la plaça de l'Església. La figura artísticaes donarà a conèixer al públic aquest diumenge dia 20 de gener, en el marc de les festes de Sant Sebastià, a dos quarts de dues del migdia. L'autor de la peça és Joan Serramià, escultor tarragoní amb ascendència riudomenca i, de fet, amb un arbre genealògic compartit amb l'arquitecte més internacional de casa nostra.
Fotografies, pel·lícula i una màscara mortuòria per a fer Gaudí
Joan Serramià assegura que, per ell, «és molta responsabilitat, i un gran honor», que se li proposés elaborar la figura de Gaudí. Segons explica a TarragonaDigital, el procés d'elaboració ha suposat un repte. «Gaudí no es deixava fotografiar», lamenta, i els pocs retrats que hi ha són de visites a la Sagrada Família. És, de fet, l'època de la seva vida en la qual se'l volia representar. Aquestes fotografies han servit, a Serramià, per elaborar la vestimenta de l'estàtua. La resta de la seva figura s'ha plasmat en una peça a partir de «mitja dotzena de fotografies i la pel·lícula inèdita que es va trobar on ell sortia uns segons; i la màscara mortuòria, que ha servit per fer el cap, el crani».
Joan Serramià ha representat Gaudí dempeus, amb la maqueta d'una de les torres de la Sagrada Família en una ma i el seu barret a l'altra. Precisament el barret s'havia plantejat, inicialment, que el dugués posat. L'escultor, però, va valorar que prenia tot el caràcter que tenia la part superior de la figura, el cap de Gaudí, i ha preferit que el tingui a la mà.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Un arbre genealògic compartit amb Antoni Gaudí
Joan Serramià té ascendència riudomenca. Es tracta dels seus avis materns, originaris de Riudoms. La seva àvia, de fet, era filla de Joan Gaudí, un dels cosins del genial arquitecte. La manca de descendència d'Antoni Gaudí, explica Joan Serramià, sempre li havien dit que l'havia apropat a la resta de família, tenint-la més propera del que es podia esperar pel grau de separació.
«L'àvia m'havia explicat records de rebre la visita d'Antoni Gaudí a casa com un fet normal, habitual», explica Serramià. Tot plegat ha fet que l'escultor agafés aquest encàrrec amb moltes ganes. «Amb molt d'interès, per ser de Riudoms», afegeix, i amb «molta responsabilitat, és una responsabilitat i un honor».
La descoberta de l'escultura, diumenge
L'escultura va començar a néixer fa mig any. Tres mesos per a fer el cap, dos per al cos i un per a la fosa de bronze han permès fer realitat l'escultura. S'està acabant a la foneria artística Ginfer de Reus, d'on sortirà l'Antoni Gaudí de mida natural, 200 quilos de pes i un metre setanta d'alçada, i amb un peu a cada graó de les escales de la plaça de l'Església de Riudoms. Es tracta d'una ubicació que, des de l'Ajuntament, s'ha considerat idònia.
És el lloc, es diu des del consistori, «on històricament s’han fet les fotografies de grup de la població riudomenca coincidint amb esdeveniments singulars i familiars». A més, «la seva col·locació a les escales de la plaça de l’Església permetrà que riudomencs i visitants es fotografiïn amb l’escultura amb l’objectiu que es converteixi en una imatge viral per a la promoció turística de Riudoms».