Una ampolla de vi abocant vi en una copa, amb dues ampolles més al fons

Fiança milionària en el cas del suposat frau d'ampolles de vi de Reserva de la Tierra

El jutjat d'instrucció 3 de Reus atribueix als sis encausats i a les cinc mercantils investigades els delictes d'estafa, falsedat documental i de certificats

El jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha imposat una fiança de 65 milions d'euros per als sis investigats i a les cinc mercantils investigades pel frau d'ampolles de vi comès suposadament per l'empresa Reserva de la Tierra. El magistrat ha acordat un aval conjunt per garantir que els encausats puguin afrontar les possibles responsabilitats del procediment.

En aquest sentit, el jutge els atribueix els delictes contra la propietat industrial, d'estafa i publicitat enganyosa, així com el delicte de falsedat documental i de certificats, en relació amb una denúncia per una possible falsificació en l'etiquetatge de les botelles de vi de les Denominacions d'Origen (DO) Montsant, Terra Alta, Priorat, Tarragona i Catalunya.

En el seu auto, el magistrat del jutjat de Reus indica que la comercialització dels vins supera amb escreix la producció de les DO. En total, segons la resolució de jutge, s'haurien falsificat, suposadament, més de 80 milions d'etiquetes i s'haurien introduït al mercat uns 40 milions d'ampolles suposadament fraudulentes entre 2019 i 2021.

Un suposat frau que va esclatar l'any passat

La investigació del cas va arrencar l'any passat, quan els consells reguladors de la DOQ Priorat, DO Terra Alta i DO Montsant van interposar una denúncia a la qual més tard es van adherir dues denominacions d’origen més, la DO Catalunya i la DO Tarragona. L'octubre de 2021, els Mossos d’Esquadra van intervenir fins a 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos en un operatiu contra l’empresa vitivinícola Reserva de la Tierra.

Durant els mesos de setembre i octubre, els sis investigats en la causa van declarar davant el jutge en el marc de la fase d'instrucció. El propietari i dues apoderades de l'empresa es van negar a declarar i no van respondre cap de les parts. Per la seva banda, altres tres apoderats sí que van prestar declaració, responent les preguntes de la seva defensa i negant la seva vinculació en el suposat frau.

Cal recordar que l'empresa Reserva de la Tierra va presentar el passat mes de juny concurs de creditors i durant l'estiu va ser adquirida pel fons d'inversió Sherpa Capital.